NieuwsMarco Kroon

Marco Kroon: Ik werd verkracht tijdens ontvoering in Afghanistan

Marco Kroon, de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden militair, is in Afghanistan verkracht tijdens een geheime missie. Dat vertelde hij woensdagavond aan tafel in de talkshow Pauw.

Redactie
Marco Kroon. Beeld ANP
Marco Kroon.Beeld ANP

Kroon had eerder al de publiciteit gezocht met een verhaal over een incident waarbij de majoor in 2007 zijn belager had gedood, maar heeft nooit willen zeggen wat hem precies is overkomen. ‘Dat woord krijg ik nog steeds niet uit mijn mond’, zei Kroon tegen Jeroen Pauw.

Kroon had wel al verklaard dat hij in het verleden bij een geheime operatie is ontvoerd, mishandeld en bovendien ‘ernstig vernederd’. Zijn belager kwam hij later onverwacht tegen. Hij heeft de man toen gedood, maar meldde dit lange tijd niet. Defensie legde de melding uiteindelijk voor aan het Openbaar Ministerie. Het OM vond geen bewijs, maar ook geen redenen om uit te sluiten dat de militair een van zijn gijzelnemers had gedood. Een onderzoek naar het incident werd na een half jaar stilgelegd.

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Toenmalig Defensieminister Eimert van Middelkoop zei deze week toch niet te twijfelen aan het verstand van Marco Kroon. Destijds sprak hij nog zijn zorgen uit over de geestelijke gesteldheid van de militair na diens uitlatingen over de ontvoering. Kroon en Middelkoop hebben elkaar inmiddels gesproken en dat is voor Kroon voldoende, zei hij bij Pauw.

Onderscheiden als oorlogsheld, nu in opspraak

Vier vragen over de omstreden oorlogsheld, drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

Een reconstructie van Kroons missie, het incident en de twijfel

Is Marco Kroon (47) een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden. Een reconstructie.

Hoe nu verder met oorlogsheld Marco Kroon?

De conclusie van justitie dat er geen bewijs is voor de bewering van Marco Kroon dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd, gemarteld en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft doodgeschoten, stelt Defensie voor een dilemma: hoe nu verder met de oud-commando?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden