Marcheren voor de wetenschap en tegen politiek

Marcheren voor de wetenschap - een goed idee, maar wel met de juiste cijfers graag.

Beeld Getty

De Tilburgse sociologen Peter van der Velden en Ruud Muffels schreven dinsdag in NRC Handelsblad een belangrijk opiniestuk. Aanleiding was een eerdere jeremiade van hun emeritus-collega Gabriël van den Brink over de vraag waarom het vertrouwen in de wetenschap zo onder druk staat. En wat daaraan is te doen.

Deze week werd ook bekend dat de Tweede Kamer de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen wil laten onderzoeken hoe politiek onafhankelijk de wetenschap is. En dat we 22 april gaan wandelen voor de wetenschap in een March for Science op het Museumplein in Amsterdam.

Wat is er aan de hand?

Niet zoveel, is de prettig verrassende vaststelling van Van der Velden en Muffels. Met het publieke vertrouwen in de wetenschap lijkt weinig mis. Dat is gemeten in het LISS-panel, een Tilburgs onderzoek naar vanalles en nog wat dat loopt sinds 2007. Al vanaf het begin geven de ondervraagden, een willekeurige greep uit de Nederlandse bevolking, de wetenschap jaarlijks als rapportcijfer een ruime 7. Het publieke vertrouwen in de wetenschap is een van de hoogste uitkomsten in het onderzoek. Politici scoren een 4,8. Media als kranten en televisie een 4,9. De gezondheidszorg een 6,6.

En er is meer. Een paar jaar geleden ondervroeg het Rathenau-instituut in Den Haag Nederlanders over hun fiducie in de wetenschap. Zo'n 70 procent gaf de wetenschap een 7 of hoger, waarbij hoogopgeleiden wel meer waardering hebben dan lageropgeleiden. Sectoren als politiek, media, overheid en bedrijven halen stuk voor stuk geen 40 procent voldoende. Er zijn geen mensen die denken dat we het serieus zonder wetenschap afkunnen. Hier niet, en elders ook niet, lieten Europese ondervragingen zien.

Behalve in de politiek. Daar treden presidenten aan die uit hun nek kletsen over alles van de misdaadcijfers tot de grootte van hun handen. Daar wordt gedacht dat wat de mensen voelen belangrijker is dan wat de cijfers uitwijzen. Daar is serieus de vraag of al die kritische wetenschappers niet gewoon linkse elite zijn.

In april moeten we daarom misschien wel meewandelen voor de wetenschap, maar niet met een gevoel van onheil. Eerder met een gevoel van trots en namens de Nederlanders die willen dat de waarheid regeert, niet de leugen. Een March against Politics eigenlijk.

Wat vermoedelijk ook weer ongemakkelijk voelt voor de modale wetenschapper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden