Marcel Wouda blijft toch in droombaan en droombad

Vele gesprekken binnen de top van de nationale zwembond hebben ertoe geleid dat Marcel Wouda aanblijft als bondscoach en hij Eindhoven niet hoeft te verlaten. 'Er was wat spanning' in het zwembad van Eindhoven, maar die is volgens bondsdirecteur Jan Kossen opgelost.

AMSTERDAM - In zijn dagelijks werk in het Pieter van den Hoogenband Stadion te Eindhoven vindt Wouda voortaan zijn voormalige assistent, Christiaan Sloof, als collegabondscoach aan de badrand. De onervaren Sloof is de nieuwe coach van drievoudig olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo.


Vorige week, na de beslissing van Kromowidjojo van coach te wisselen, leek de trainerssituatie in Eindhoven nog explosief. KNZB-directeur Kossen zei verder te willen met Wouda, maar voorspelde dat als de twee coaches elkaar niet zouden verdragen er dan één naar elders moest vertrekken. Die persoon zou Wouda zijn.


Maar de situatie heeft zich deze week geklaard. Wouda en Sloof moeten nog definitief om de tafel om afspraken te maken over de werkwijze. 'Maar Christiaan en ik zijn goede maatjes. Wij kunnen werken in een normale situatie. We sturen elkaar voortdurend berichtjes', verklaarde Wouda vrijdagavond vanuit zijn huis te Eindhoven.


De zwemtrainer had de Open NK in Dordrecht laten schieten om lastige vragen over de ontstane situatie te ontlopen. 'Het was nog niet de bedoeling dat mijn aanblijven in Eindhoven naar buiten kwam', verklaarde hij.


De plooien tussen hem en Sloof moeten ook officieel nog gladgestreken worden. Zo moeten de twee eruit zien te komen of Wouda Sloof blijft ondersteunen in het schrijven van de trainingsprogramma's. Op dat gebied geldt hij als autoriteit, Sloof als aankomend talent.


Zwemdirecteur Kossen verklaarde vrijdag dat de ingelaste pauze nuttig was. Er was veel onrust geweest in de zwemwereld. Twee weken geleden kondigde Jacco Verhaeren zijn vertrek als technisch directeur van de KNZB aan, om de belangrijkste zwemjob ter wereld, hoofdcoach in Australië, te aanvaarden.


'Daarna ontstond spanning', aldus Kossen. 'Daar had iedereen last van', vergoelijkte hij Kromowidjojo's move plotseling te breken met Wouda en over te stappen naar diens jonge secondant Sloof. De aangeslagen Wouda ('ik was totaal verrast door Ranomi's mededeling') werd een aantal dagen naar huis gestuurd om na te denken en tot rust te komen. De KNZB maakte hem duidelijk hem niet kwijt te willen.


De trainer zelf zei alle woorden en beweringen van anderen over zijn mogelijke toekomst naast zich neergelegd te hebben. Weggaan uit Eindhoven was wat hem betreft geen optie. 'Tenzij het niet anders had gekund.'


Eindhoven, met zijn technologisch hoogwaardig uitgerust trainingsbad, is zijn plek en zijn baan. 'Ik heb mijn droomvak. Dat is het nog steeds. En dat kan ik uitoefenen in de mooiste accommodatie ter wereld. Ook daarom wilde ik hier heel graag blijven.'


Wat zeker ook invloed had was de wens van een zwemster als Femke Heemskerk met Wouda te blijven werken. Heemskerk, de Nederlandse nummer twee achter Kromowidjojo, was na een tweejarig verblijf in Frankrijk juist één seizoen onder de pannen in de Brabantse topsportstad. Zij wilde absoluut niet weer verhuizen.


Wouda traint voorlopig met drie zwemmers. Naast Heemskerk zijn dat de openwaterspecialisten Ferry Weertman en Marcel Schouten. Sloof krijgt naast Kromowidjojo nog zeker vier anderen in het bad, Jasper van Mierlo, Bastiaan Lijesen, Dion Dreesens en Wendy van der Zanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden