Marcel van Dam vs. Wouter Bos JP in Europa is een win-winsituatie

Maandag was het zover: Wouter Bos reageerde op Marcel van Dam, die er maar op blijft hameren dat de rijke ouderen in de toekomst zoveel belasting zullen betalen dat een hogere AOW-leeftijd niet nodig is....

E. BemelmansLeidschendam Henk GlimlachUden Frans KuijpersVenlo N. Bouman en Poortugaal

Marcel van Dam is het contact met de dagelijkse realiteit al lang geleden verloren. Arbeiders in de land- en woningbouw hebben het lang niet meer zo zwaar als hij zich nog uit zijn jeugd kan herinneren. Tegenwoordig neemt zware apparatuur de belangrijkste sjouwwerkzaamheden over. Al moet er inderdaad af en toe nog een stapeltje bakstenen of een emmertje cement met de hand worden getransporteerd. Dat hoort er bij. En het is zaak dat op een verantwoorde manier te doen. Dan ga je langer mee.

E. Bemelmans, Leidschendam

Ik ben het met Van Dam eens dat Bos woekert met de waarheid en verbaas me erover dat velen hem kritiekloos napraten. Van Dam zet de kritiek nog maar eens duidelijk op een rijtje, hulde daarvoor. Ik zie liever geen vingergewijs tussen lager- en hogeropgeleiden.

Henk Glimlach, Uden

Van Dam en Bos zien allebei maar een deel van de werkelijkheid. De kosten van de AOW kunnen, zoals Van Dam beweert, wellicht best worden betaald uit de extra belastingopbrengst door ouderen. Maar in Nederland is het nog steeds zo dat belastinginkomsten algemene middelen zijn. Dat betekent dat de extra belasting die de ouderen binnen brengen niet specifiek bestemd zijn om de AOW uit te betalen. Deze zijn ook bestemd voor andere overheidsuitgaven zoals de toenemende kosten van de vergrijzing. Hij mist het grotere deel van de wereld achter de vergrijzing. Bos ziet deze wereld wel, getuige zijn brief in de krant van maandag.

Maar Bos ziet ook maar een deel van de werkelijkheid. Hij ziet de besparing die de verhoging van de AOW-leeftijd oplevert en hij ziet handen die langer moeten meewerken. De besparing is hoogst onzeker. Als de ouderen niet aan het werk komen omdat er voor hen geen werk is, dan gaan ze inderdaad drukken op de WW en de bijstand en zorgen ze dus voor extra uitgaven elders. Meer handen zijn ook op een andere manier te verkrijgen (immigratie bijvoorbeeld, al is dat nu niet de meest populaire oplossing).

Daar waar het kabinet op alle gebieden eerst denkt voordat het handelt, wordt er op dit vlak eerst gehandeld en dan gedacht.

Frans Kuijpers, Venlo

Helaas is Van Dam, eens een groot redenaar, verworden tot een oude zuurpruim. Juist waar partijen die haaks op het socialisme staan steeds meer aanhang krijgen, probeert hij de laatste restjes van laten we zeggen ‘minst slechte’ vertegenwoordiging van arbeidersbelangen in het huidige kabinet aan te vallen. De VVD, PVV, D66, SP en zelfs de kleinere partijen zitten glimlachend op de bank te kijken hoe gematigd links zichzelf vernietigt. Als zelfbenoemde belangenverdediger van de arbeider zou het beter zijn schouder aan schouder die belangen te verdedigen door positief mee te denken hoe de verrechtsing van de samenleving tegen te gaan. Terwijl zelfs een Wilders en VVD de pijlen op de gemeenschappelijke tegenstander richten, bevuilt Marcel liever zijn eigen nest. En dan solidariteit roepen?

N. Bouman, Poortugaal

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden