Marcel T. werd opgepakt na tip familieleden

Marcel T., verdacht van de moord op Louis Sévèke, is op de hoogte gebracht van het feit dat de gouden tip die leidde tot zijn aanhouding afkomstig was van zijn directe familieleden....

Van onze verslaggever John Schoorl

Volgens bronnen rond het onderzoek meldden de geschokte familieleden zich met deze aanwijzing nog dezelfde avond bij het televisieprogramma en bij de onderzoekers van het politiekorps Hollands Midden. De familie kon toen niet exact vertellen waar Marcel T. verbleef of woonde. Het enige contact dat zij met hem hadden verliep via e-mail. Uit deze correspondentie konden ze echter wel opmaken dat hij in Spanje zat, naar verluidt het land van zijn dromen. Ook wisten ze dat hij een kamer had in de binnenstad van Antwerpen.

Bovendien waren ze in het bezit van een sleutel van een zogeheten selfstorage-kluis in Rotterdam, waar ze op zijn verzoek weleens zijn spullen hadden ondergebracht. Toen de rechercheurs deze kluis openden, vonden ze behalve zware explosieven ook zijn laptop met daarin zijn autobiografie. Hierin beschrijft hij tot in detail zijn leven en zijn daden – onder meer de overvallen waarnaar de Leidse recherche onderzoek deed.

Maar bovendien meldde hij hierin dat hij verantwoordelijk is voor de moord op Louis Sévèke, die plaatsvond in het centrum van Nijmegen op 15 november 2005. Nadat het ‘Bamboeteam’, dat al anderhalf jaar onderzoek deed naar de moord, werd ingelicht kon T. op 16 maart in Barcelona in een internetcafé door de Spaanse politie worden aangehouden.

Naar zijn idee was Sévèke, met het door hem en een vriend bestuurde Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV) schuldig aan het feit dat hij uit de kraakbeweging was gezet. T. zou zich hebben ingebeeld dat Sévèke hem als een infiltrant zag. Op een dag, zo had hij zich al in de jaren negentig voorgenomen, zou hij wraak nemen.

Familie en intimi van Sévèke stellen dat er nooit innig contact is geweest tussen de dader en het slachtoffer in de tijd dat beiden actief waren in de Nijmeegse kraakbeweging. Ook zou Sévèke T. niet als infiltrant hebben gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden