Nieuwsbreak

Marc van der Linden: 'Discussie over 'fuck de koning' is teken van verruwing'

Het Paleis op de Dam is beklad met de leus 'fuck de koning' van activist Abulkasim Al-Jaberi, de Britten kiezen een nieuw parlement en de taxiwet gaat op de schop. In de Nieuwsbreak nemen we de actualiteit door met royaltywatcher Marc van der Linden, die vindt dat de wereld best wat liberaler mag.

Marc van der Linden Beeld anp

Wat viel u vanochtend op in het nieuws?
'Het nieuws van de dag vond ik de bekladding van het Paleis op de Dam. Schandalig is dat. De 'fuck de koning'-discussie tekent de verruwing van het maatschappelijk debat in Nederland. Mensen roepen maar wat en denken dan: 'ik heb het debat aangezwengeld'. Als tegengeluid zou ik het mooi vinden als #Levedekoning vandaag trending topic op twitter wordt.

'Ik snap trouwens niet waarom zo iemand als die Al-Jaberi op tv zijn abjecte meningen moet verkondigen. Daar roept hij dan dat de gouden koets van gestolen goud is gemaakt en dat er afbeeldingen van slaven op staan, terwijl daar helemaal niets van waar is. De discussie over ons slavernijverleden kun je beter door verstandige mensen laten voeren.

'Die discussie vind ik trouwens wel belangrijk. We mogen als Nederlanders best wat bewuster zijn van ons slavenhandelverleden. Ik heb zelf in Elmina gestaan (een doorvoerhaven van de Nederlandse slavenhandel in het huidige Ghana, red.), als je ziet wat we daar hebben gedaan krijg je een flinke brok in je keel. Daarmee zeg ik niet dat de huidige generatie Nederlanders daar verantwoordelijk voor is, maar je mag er op school wel wat meer over leren.'

Beeld anp

Is de leus 'fuck de koning' voldoende reden om Al-Jaberi te vervolgen?
'Die beslissing van het OM had ik niet zo genomen. Ik ben sowieso geen voorstander van de wet tegen majesteitsschennis. Bij zo'n betoging is dat voor politieagenten een makkelijke grond om lastige mensen op te pakken, daarom gebruiken ze het ook. Maar als je zo'n Al-Jaberi al ergens voor wilt oppakken, doe dat dan omdat hij openlijk een terreurbeweging als Hamas steunt en niet om majesteitsschennis.

'Zelfs dat laatste zou wat mij betreft geen reden voor vervolging moeten zijn. Ik houd van het Amerikaanse model, waarin alle gekkies mogen zeggen wat ze willen.'

Abulkasim Al-Jaberi wordt gearresteerd. Beeld anp

Geldt dat ook voor een omstreden Saoedische imam als Al-Kalbani, die gisteren - volgens de Telegraaf onder politietoezicht - in Amsterdam preekte?'
Daar kom ik in mijn hoofd niet uit. Zoals ik al zei, vind ik dat iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil. Tegelijkertijd vind ik het onverdraaglijk dat zo iemand hier een podium krijgt.

'Weet je wat, laat ik me er zo uit redden: ik vind dat iedereen die hier woont mag zeggen wat hij wil. Maar mensen hoeven van mij geen visum te krijgen om hier een boodschap te komen verkondigen die absoluut niet bij onze cultuur past.

'Een diplomatiek antwoord, niet? Ik zou zo politicus kunnen worden.'

Over politiek gesproken: de Britten gaan vandaag naar de stembus.
'Ja, dat volg ik heel goed. De Engelse verkiezingen intrigeren mij mateloos. De manier waarop de Britten politiek bedrijven, hoe ze discussies voeren in het parlement, ik vind dat ze dat met veel klasse doen.'

Beter dan hier?
'Het is daar niet per se beter, gewoon anders. Neem hun politieke systeem. Ik vraag me wel eens af of het hier niet beter zou zijn als we ook uit twee of drie partijen moesten kiezen, zodat je niet na elke verkiezing weer een lauw compromis krijgt waar niemand blij van wordt. Maar daar zouden de Nederlanders niet aan kunnen wennen, wij zijn te gehecht aan wat we gewend zijn.'

En welke van die Britse partijen mag er van u winnen?
'Ik ben een groot bewonderaar van Cameron, maar zou zelf op de Liberal Democrats stemmen. Dan wel in de hoop dat ze weer met Cameron gaan regeren. Als Labour wint, wordt het in ieder geval een ramp.'

Oh ja?
'Tja, hoe zal ik het zeggen. Ik ben een te groot liberaal om socialisten te kunnen bewonderen.'

Aha. En wat vindt u er als liberaal van dat de overheid flexwerkers loost om ze geen vast contract te hoeven geven?
'Dat heeft toch te maken met die nieuwe wet, waardoor je mensen minder lang een tijdelijk contract mag geven? Ik denk dat zo'n wet niet werkt. Volgens mij gaan we onvermijdelijk toe naar een situatie waarin er voor werkgevers en werknemers steeds meer flexibiliteit komt.

'Dat vind ik ook goed. Werknemers moeten zeker rechten hebben, maar we moeten af van de gedachte dat je een baan voor het leven kan vinden. Ik ben zelf al 27 jaar fluitend zzp'er, ik was het al voordat de term bestond. En daar heb ik me altijd heel lekker bij gevoeld. Het motiveert je om andere dingen te zoeken, en het is helemaal niet slecht om je telkens opnieuw te moeten bewijzen.'

Geldt dat ook voor de taxi-branche? De taxiwet wordt nu juist geliberaliseerd, heeft staatssecretaris Mansveld bekendgemaakt.
'Laat ik eerst zeggen dat ik een veelvuldig gebruiker van taxi's ben en veel respect heb voor de chauffeurs. Ik ervaar ze als heel aardige, leuke mensen. Ik hoor ze ook wel eens praten over de taximarkt, in de trant van 'wat ze ons nu weer flikken...'.

'Maar zelf geloof ik heel erg in de vrije markt. Er zijn nu veel te veel regels. Als iemand zijn auto wil pakken en als chauffeur wil gaan werken, dan heeft hij mijn zegen en moet dat kunnen. Ik vind Uber ook fantastisch, dat gebruik ik in het buitenland heel veel.

'Weet je, ik heb de taxi-chauffeurs ook niet horen protesteren toen de grote Albert Heijn kwam en de kleine groenteboer failliet ging. Dus waarom moeten de chauffeurs nu meer beschermd worden dan anderen?

'Ik hoop trouwens niet dat ik, nu ik dit zeg, door mijn volgende taxi naar de verkeerde kant van Amsterdam wordt gereden...'

Dit is aflevering 511 van de dagelijkse 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Taxi-chauffeurs in Turijn protesteren tegen de komst van Uber. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden