Marc Dutroux uit zijn cel gehaald voor reconstructie

Af en toe ontstaat er enige opschudding achter de kanonnenlenzen als er tussen een kluitje rechercheurs een vermeende glimp van de hoofdrolspelers wordt opgevangen....

Van onze correspondent Rob Gollin

Loeiende sirenes overstemmen dinsdagmorgen het gebonk van langsschommelende treinstellen in de naargeestige Chaussee de Philipville. Agenten trekken haastig de wegversperring opzij, als een kort konvooi auto's met geblindeerde ramen nadert.

Marc Dutroux, kinderontvoerder, symbool van het ultieme kwaad, keert bijna drie jaar na de ontdekking van zijn gruweldaden terug in de door hem zelf gemetselde kelder onder zijn woning in Marcinelle, bij Charleroi. Zijn vrouw Michèle Martin is mee, en Michel Lelièvre, die hem hielp bij de ontvoering van de meisjes.

Nog altijd hebben de onderzoekers de puzzel niet compleet; het proces is pas voorzien voor volgend jaar, misschien wel 2001. De drie verdachten zijn dinsdag uit hun cel gehaald voor een opmerkelijke reconstructie . Voor ze arriveren zijn onderzoeksrechter Langlois en procureur des konings Bourlet het huis met dichte luiken al binnengegaan. De politie haalt poppen uit auto's.

In Marcinelle trok Dutroux op 15 augustus 1996 in het gezelschap van magistraten en rechercheurs - 'ik ga u twee meisjes geven' - eigenhandig de zware, op een stapelrek lijkende kelderdeur open, waarachter de door hem gekidnapte meisjes Sabine en Laetitia wachtten. Later zouden in Sars-La-Buissière de lichamen van Julie en Mélissa worden gevonden, en in Jumet, achter een loods van kompaan Bernard Weinstein, de stoffelijke resten van An en Eefje.

De reconstructie moet antwoord geven op een reeks vragen. Wie voorzag Julie en Mélissa in de kelder van eten en drinken toen Dutroux eind 1995, begin 1996 in de gevangenis zat voor de gijzeling van drie jongens en de diefstal van een vrachtwagen? Volgens verklaringen van Dutroux waren de meisjes stervende als gevolg van verwaarlozing toen hij na drie maanden cel terugkeerde in de Chaussee de Philipville.

Michéle Martin zou hebben beloofd voor de meisjes te zorgen. Maar kan ze het zware rek naar de kelder zelf wel kantelen? Volgens haar liep de deur bij de eerste poging klem, en heeft ze één keer door een kier wat melk en koekjes aangereikt. Is Lelièvre misschien langsgeweest (die ontkent), of is er nog een tot dusver onbekende? Hoe lang zaten An en Eefje hier in een kamer op de eerste verdieping, en heeft één van de meisjes geprobeerd via het dak te ontkomen, zoals soms is verklaard.

En sinds dinsdag circuleert een nieuw bericht met een open einde over de affaire in de Belgische media. Op één van de vele tientallen videobanden die bij een huiszoeking eind 1995 in beslag zijn genomen, is te zien hoe Dutroux bezig is met de aanleg van de kelder. Bij de inval was het hok, waar toen Julie en Mélissa zaten, onopgemerkt gebleven. Rechercheurs die de banden hebben bekeken is het fragment niet opgevallen. Naar verluidt ontbrak het op de kopieën die ze gebruikten en is alleen te zien dat Dutroux aan een buis werkt. Justitie heeft maar weer een onderzoek gelast.

Aan het eind van de middag is het parket van Neufchâteau schaars met mededelingen. De aankomst van de meisjes is overgedaan. Vrouwelijke rijkswachters fungeerden als slachtoffers. De verklaringen van Michèle Martin zijn geverifieerd. Als de verdachten straks weer voor de raadkamer verschijnen, worden gegevens van de 'wedersamenstelling' gebruikt, aldus een medewerker. De geblindeerde auto's zijn dan al vertrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden