Marc Dullaert is eerste Kinderombudsman

Ron Meerhof

den haag - De Tweede Kamer heeft ingestemd met de benoeming van Marc Dullaert als de eerste Kinderombudsman. 'Hoog tijd', zegt PvdA-Kamerlid Arib. Zij pleitte tien jaar voor het instituut.


De Kinderombudsman richt zich op de belangen van kinderen tot 18 jaar en komt gevraagd en ongevraagd met advies. Wereldwijd kennen 41 landen een Kinderombudsman.


Marc Dullaert is bekend als oprichter van de kinderrechtenorganisatie KidsRights. KidsRights reikt jaarlijks de internationale Kindervredesprijs uit aan een jongere die zich inzet voor de rechten van kinderen.


Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten noemt de aanstelling van Dullaert als de eerste Nederlandse Kinderombudsman 'historisch'. 'Het is een voorrecht dat er nu speciaal voor kinderen iemand is bij wie je terechtkunt en die voor je opkomt als kinderrechten in het geding zijn.'


Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn de kinderrechten in Nederland goed geregeld, 'maar we zijn natuurlijk nooit klaar. Als samenleving moeten wij er continu op blijven letten dat rechten worden gerespecteerd en nageleefd.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden