Marbella krijgt maar geen genoeg van Gil

Afgezet tegen Jésus '400 miljoen' Gil is de huidige burgemeester van Marbella een brave borst. Stroman Muñoz heeft 7 miljoen euro uit de gemeentekas gehaald....

Op deze verkiezingsbijeenkomst voor vrouwen, zegt de burgemeester, zien we alleen exemplaren van de echte vrouw: 'De vrouw die de envelop beheert met het geld dat haar man haar elke maand geeft, en wee degene die meer uitgeeft dan er in de envelop zit.'

De zaal juicht en klapt, het lijkt er niet toe te doen dat de burgemeester en lijsttrekker er ietwat ouderwetse opvattingen over de rol van de vrouw op na houdt. De man is oké, hem willen de dames houden. Alleen een Spaanse verslaggeefster schudt mismoedig het hoofd en mompelt dat de spreker kennelijk gewend is dat geld in enveloppen komt.

Heel Spanje kent het hoofd van burgemeester Julián Muñoz, omdat het sinds kort niet is weg te slaan uit de roddelbladen en-programma's. Hij heeft zijn vrouw in de steek gelaten en is een affaire begonnen met Isabel Pantoja, de immens populaire Spaanse versie van de Zangeres zonder Naam. De zaal vol vrouwen belooft hij een wethouder voor Gezinszaken, want om problemen binnen het gezin op te lossen 'moet er veel gepraat worden'. De verslaggeefster: 'Dat heeft zijn eigen vrouw goed begrepen: die praat nu constant met heel Andalusië via alle radiozenders.'

Dan zwelt het applaus aan en betreedt de hoofdattractie van de bijeenkomst het podium. Een grote, dikke man, die de criticasters van het liefdesleven van de burgemeester terecht wijst. 'Ze zitten alleen achter Muñoz aan, omdat ze niet langer achter mij aan kunnen zitten.' De dikke man weet waarover hij het heeft. Zijn naam is Jesús Gil y Gil, en hij werd een jaar geleden, na bijna twaalf jaar burgemeesterschap van Marbella, door de rechter uit zijn functie gezet wegens corruptie, verduistering, fraude en nog wat akkefietjes. Maar hij is nog altijd de baas van Marbella.

Tot die situatie kan het systeem van de gekozen burgemeester leiden. In Spanje wordt de aanvoerder van de partij die de gemeenteraadsverkiezingen wint, vanzelf burgemeester. Gil werd door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel (waartegen het beroep nog loopt) en kreeg het verbod om gedurende 28 jaar enige publieke functie uit te oefenen. Maar zijn partij GIL heeft de absolute meerderheid in de raad van Marbella en dus stelde hij doodleuk Julián Munoz als zijn stroman aan.

Marbella is onder leiding van Gil een ander woord voor corruptie en zelfverrijking van politici geworden. De burgemeester annex projectontwikkelaar annex voetbalvoorzitter hief het onderscheid tussen gemeentekas en privé-kas op, met als gevolg dat het geld rijkelijk uit de eerste naar de tweede verhuisde. Volgens de Spaanse Rekenkamer is tijdens zijn bewind ruim 400 miljoen euro verdwenen. Hij is verschillende keren veroordeeld, verwikkeld in tientallen andere rechtszaken, en maakte en passant Marbella tot een thuishaven voor maffiosi uit de hele wereld.

Zijn zetbaas Muñoz wordt ervan beschuldigd zeven miljoen euro uit de gemeentekas te hebben gehaald om advocaten te betalen die hem uit handen van de rechters moesten houden.

Marbella is een onbekommerd uitdijende betonkolos, een goudmijn voor grondspeculanten en onroerendgoedhandelaren. Onzin, zegt Gil, ik heb Marbella tot een voorbeeld van ontwikkeling en rijkdom gemaakt door nieuwe wijken te bouwen waar mensen wonen op plaatsen die vroeger alleen goed voor hagedissen waren.

Volgens de opiniepeilingen behoudt de partij van Gil bij de verkiezingen komende zondag de absolute meerderheid. Corruptie en ladenlichterij tellen blijkbaar niet in het paradijs van Gil. Slechts één probleem heeft hij als burgemeester niet kunnen oplossen, maar dat gaat zijn stroman nu doen: het tekort aan parkeerplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden