Marbella houdt adem in bij ‘grootste megaproces’

Spanje is bekend met corruptieschandalen. Maar de duistere zaakjes die jarenlang in de zuidelijke badplaats Marbella plaatsvonden, kennen hun weerga niet. Vandaag begint het proces in de zogenoemde corruptiezaak ‘Malaya’, volgens voorzittend rechter José Godino ‘de grootste megarechtszaak uit de Spaanse justitiële geschiedenis’.

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Rechter Godino overdrijft niet, want alles aan dit proces gaat de verbeelding haast te boven. Meer dan honderd advocaten zullen de 95 verdachten bijstaan – nog eens drie anderen zijn voortvluchtig. De beschuldigingen liegen er evenmin om: witwassen van gemeenschapsgeld, verduistering, fraude, machtsmisbruik en omkoping.

Enorm dossier

De openbare aanklagers eisen alles bij elkaar straffen van 450 jaar cel en ruim 4 miljard euro aan boetes. Alles wordt uit de doeken gedaan in een dossier van 200 duizend pagina’s dik en een CD met daarop nog eens dertigduizend documenten.

Alles begon op 29 maart 2006, of beter gezegd: kwam toen aan het licht. Die dag omringden 150 agenten en tientallen politiebusjes het stadhuis van Marbella. Bijna het voltallige gemeentebestuur werd opgepakt, onder wie de toenmalige burgemeester van dé badplaats voor de superrijken, Marisol Yagüe, en haar adviseur Juan Antonio Roca, hoofd van de afdeling publieke werken.

Meesterbrein

Deze Roca geldt als het meesterbrein in deze corruptiezaak. Als belangrijk adviseur van Marbella kreeg Roca, ooit een werkloze bouwondernemer, het voor elkaar ruim 200 miljoen euro bijeen te graaien. Hij nam steekpenningen aan van zeker negentien plaatselijke projectontwikkelaars en kocht wethouders en raadsleden om die illegale bouwprojecten moesten goedkeuren. Eerst deed Roca dat als rechterhand van de extravagante – en populaire – Jesus Gil y Gil, de zakenman annex voetbalpreses die begin jaren negentig Marbella en andere steden aan de Costa del Sol politiek veroverde. Later als vertrouweling van Gil y Gils opvolgers als burgermeester van Marbella, Julián Muñoz en Marisol Yagüe.

Zo konden Roca, de burgemeesters Muñoz en Yagüe, wethouders, ambtenaren, advocaten en een groot aantal bedrijven in onroerend goed enorme commissies opstrijken – terwijl de gemeente Marbella op papier ruim 2,4 miljard euro verdiende maar in werkelijkheid voor zeker 500 miljoen schade leed. Het geld verdween deels in een wirwar van nepfirma’s.

Stierenfokkerijen

De Spaanse politie heeft de afgelopen vier jaar ook het nodige in beslag genomen. Zo werden bij Roca en andere verdachten een hotel, villa’s, kunstwerken, stierenfokkerijen en volbloedpaarden geconfisqueerd. Maar ook een vliegtuig, een jacht, antieke auto’s, kilo’s aan juwelen, olifantenhoofden en opgezette beren en krokodillen.

Daarnaast haalden ex-burgemeester Muñoz en de – eveneens verdachte – twee vrouwen van zijn leven, zijn ex-echtgenote en een bekende zangeres, geregeld de voorpagina’s van de roddelbladen. Andere verdachten kwamen trouwens ook, wegens echtscheidingen, openlijke ruzies of omdat ze door gedupeerden zijn gemolesteerd.

Voor het proces, dat naar schatting een jaar gaat duren, hebben zich 250 Spaanse journalisten aangemeld.

Wandelaars langs de kustlijn van Marbella (AFP) Beeld AFP
Wandelaars langs de kustlijn van Marbella (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden