Marathoninterview, Jekkers & Jeroen en the Stones

De interessantste programma's dit weekeinde.

Joris Henquet
Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk in Als we zo vrij mogen zijn. Beeld Jaap Reedijk
Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk in Als we zo vrij mogen zijn.Beeld Jaap Reedijk

Het Marathoninterview

Zaterdag t/m dinsdag, NPO Radio 1, 20.00 uur

Ook dit jaar heeft de VPRO radio-interviews van drie uur lang geprogrammeerd. In het eerste Marathoninterview gaat Chris Kijne in gesprek met sinoloog Kristofer Schipper, de eerste westerling die op Taiwan werd bevestigd als taoïstische meester. Sinds 1999 woont hij met zijn vrouw in de Chinese stad Fuzhou. Later dit weekend volgen interviews met hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker (zondag) en schrijver Tom Lanoye (maandag).

Jekkers & Jeroen: Als we zo vrij mogen zijn

Zaterdag, NPO 1, 20.25 uur

Tv-registratie van het succesvolle theaterprogramma van de cabaretiers Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk. Ze zingen oude en vooral nieuwe liedjes, blikken terug op hun vriendschap en spelen de verschillen tussen hun cabaretstijlen uit in scherpe dialogen. Waar de Haagse Jekkers zijn publiek wil behagen, strijkt de elitaire Van Merwijk graag tegen de haren in.

Volks versus elitair-cabaret

Harrie Jekkers keert na 14 jaar terug en Jeroen van Merwijk is toch niet gestopt. Samen spelen Jekkers en Van Merwijk de tegenstellingen tussen hen (volks vs. elitair) smakelijk uit in een hoogst vermakelijke show. Lees hier de recensie

De Nationale Wetenschapsquiz 2016

Zaterdag, NPO 2, 20.20 uur

Ionica Smeets en Pieter Hulst presenteren de 23ste editie van de Wetenschapsquiz. Wie weet waarom de planeet Proxima B misschien bewoonbaar is of waarom het zo moeilijk is om in het donker een zoemende mug dood te slaan? Onder de kandidaten comedian Tex de Wit, zangeres Frédérique Spigt en schrijfster Simone van Saarloos. De kijker kan via de website live meespelen met de quiz.

Pieter Hulst en Ionica Smeets. Beeld VPRO/Robert Lagendijk
Pieter Hulst en Ionica Smeets.Beeld VPRO/Robert Lagendijk

Maestro Jules onthult

Zondag, NPO 2, 22.05 uur

Op Eerste Kerstdag start een drieluik waar dirigent Jules van Hessen dagelijks de geheimen achter muzikale meesterwerken ontrafelt. In aflevering 1 behandelt hij Romeo en Julia van Tsjaikovski, dat aan het slot ook wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest. In aflevering 2 en 3 volgen het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov en de Vijfde Symfonie van Beethoven.

The Rolling Stones - Olé olé olé: a Trip Across Latin America

Zondag, NPO 3, 21.50 uur

De Rolling Stones worden gevolgd tijdens hun Latijns-Amerikaanse tournee dit jaar. Mick Jagger c.s. reizen door Chili, Argentinië, Brazilië, Peru, Uruguay en Mexico. Naast de optredens bezoeken ze vrienden en halen herinneringen op aan dictatoriale regimes, toen rock voor Zuid-Amerikanen een verbindende vorm van rebellie was. Het slot van de tour is het eerste grote buitenlandse popconcert op Cuba.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden