Marathon weert Kenianen

De marathon van Utrecht discrimineert door Nederlanders een veel hoger prijzengeld te bieden dan Keniaanse atleten. Dat vindt Art.1, het expertisecentrum ter bestrijding van discriminatie. Als een Keniaan over twee weken de marathon wint, verdient hij 100 euro. De beste Nederlander krijgt het honderdvoudige: 10.000 euro.

MARK VAN DRIEL

UTRECHT - Dit opmerkelijke prijzenschema is bedacht om snelle buitenlanders weg te houden. Nadat de marathon de laatste vier jaar door Kenianen werd gewonnen, wilde wedstrijddirecteur Louran van Keulen Nederlandse atleten centraal stellen. Hij verwacht geen enkele Keniaan aan de start bij zijn 'Dutch Battle', al zijn ze formeel wel welkom. Een Nederlandse winnaar, dat is de bedoeling. Die verdient dan 10.100 euro.

Volgens Van Keulen is geen sprake van discriminatie. Hij zegt dat de truc met het prijzenschema na overleg met een jurist tot stand is gekomen. Kenianen simpelweg uitsluiten is onmogelijk. Dat zou discriminatie zijn. Hun komst nadrukkelijk ontmoedigen mag volgens hemwel.

Hoewel Art.1 spreekt van discriminatie, denkt het expertisecentrum niet dat de Utrechtse organisatie strafbaar is. Volgens zegsman Tim Looten is 'waarschijnlijk sprake van een gat in de wet'. Hij vergelijkt de kwestie met het EO-programma 40 dagen zonder seks. Dat sloot een homoseksueel uit, omdat zijn geaardheid niet in de formule zou passen.

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde destijds dat geen sprake was van een arbeidsrelatie. Dat kan volgens Art.1 ook hier gelden.

Het initiatief is in de atletiek overwegend met enthousiasme ontvangen. Kenianen domineren de Nederlandse wegwedstrijden al jaren. Vorig jaar werden de marathons van Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede en Leiden door Kenianen gewonnen. In Amsterdam won een atleet uit Ethiopië, het enige land dat Kenia op de marathon partij kan bieden.

Van Keulen hoopt met zijn initiatief de Nederlandse wegatletiek te stimuleren. In plaats van zijn budget (50.000 tot 100.000 euro) te besteden aan Kenianen, heeft hij geïnvesteerd in trainingskampen en startgelden voor Nederlandse atleten. Er doen twintig lopers mee met persoonlijke records tussen 2.15 en 2.30. Vorig jaar won de Keniaan Kipchumba in 2.11.59. In 2003 won voor het laatst een Nederlander in Utrecht.

Marathonloper Rens Dekkers: 'Wij lopen het hele jaar al tegen Kenianen. Het is niet zo dat we de strijd uit de weg gaan. Maar het is mooi dat wij ook eens voorin kunnen strijden voor de winst.'

sport pagina's 2 en 3

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden