Marathon Van Hest eindigt op het toilet

Greg van Hest en Aiduna Aitnafa slaagden er nog nooit in de Coolsingel te bereiken tijdens de marathon van Rotterdam....

Mag ik even van het toilet gebruik maken, had Van Hest na 25 kilometer aan de bewoners van een woning aan het Ooienpad gevraagd. Ja, dat mocht, waarop Van Hest over een muurtje heenstapte om snel in het huis te verdwijnen. Op de wc werd een goede klassering bij de 21ste marathon van Rotterdam weggespoeld.

Een verklaring kon de 27-jarige Tilburger achteraf niet vinden. In Sydney, tijdens de Olympische Spelen, had hij ook last gehad van diarree maar was hij doorgelopen, in Rotterdam zag hij na het gedwongen verblijf op het toilet van verder lopen af.

Atleten hebben tijdens die loodzware marathon wel vaker last van maagproblemen, het hele lichaam raakt ontregeld. Cor Vriend en Carla Beurskens hadden in het verleden vaak te kampen met dergelijke problemen, en Nadia Wijenberg moest in 1997 tijdens de marathon van Los Angeles voor een sanitaire stop bij een benzinestation aanleggen.

De Nederlands/Russische atlete, die in Rotterdam nationaal kampioene werd in 2.30.25, kon even later nog haar weg vervolgen. Ze won de race in Californië, maar werd gediskwalificeerd omdat ze bij terugkomst van het toilet op een ander punt het parkoers weer opdraafde.

Greg van Hest had na zijn gedwongen bezoek aan het Crooswijkse toilet geen zin meer om hard te lopen. Hij wilde een tijd binnen de 2.12, 2.11 lopen en had na twee mislukte marathons weer eens 'een lekker gevoel' aan de klassieke afstand willen overhouden.

Er stond ook een Nederlands kampioenschap op het spel, maar daarin was Van Hest niet geïnteresseerd. Als hij was doorgelopen was hij zeker kampioen geworden omdat hij waarschijnlijk sneller was geweest dan de 2.19.24 van de 39-jarige Peter van Egdom.

Bij de verloren titel stond Van Hest geen seconde stil. Veel meer zorgen maakte hij zich met zijn vader en trainer Ad over de oorzaken van de opspelende darmproblemen. Was het misschien de sportdrank geweest?

Altijd neemt hij bidons met Tilburgs leidingwater mee naar een race. Geen enkel risico wordt genomen, het is het water dat hij ook bij trainingen in de drinkbus schenkt. En zoals altijd gaan er een paar lepels dextrose van Nutricia doorheen.

Nimmer zorgt het zelfgebrouwde sportdrankje voor problemen. Twee jaar geleden liep hij in Rotterdam op deze brandstof naar zijn persoonlijk record van 2.10.05, een tijd die hij gisteren lang in het vizier had. Zelfs het verbeteren van het stokoude record van Gerard Nijboer uit 1980 (2.09.01) behoorde geruime tijd tot de mogelijkheden.

Maar toen ging het na het 25-kilometerpunt helemaal mis. 'Ik nam wat slokken en voelde het meteen verkrampen, kreeg pijn in mijn darmen, voelde het spul onder mijn navel naar beneden zakken. Ik begreep er niets van.'

Marathonlopers weten dat ze onderweg veel moeten drinken en dat doen ze dan ook. Van Hest: 'Tijdens lange duurlopen neem ik om elke vijf kilometer steeds drie slokjes, maar bij een wedstrijd drink ik veel meer. Je weet dat je dat vocht later in de race nog nodig kan hebben.'

Misschien, filosofeerde vader Ad, had zijn zoon tijdens de wedstrijd wel te véél gedronken en was het lichaam daar van geschrokken, misschien ook was het tijdens de wedstrijd wel te koud geweest.

Eén ding is zeker, Van Hest loopt dit jaar geen marathon meer. Hij richt zich op kortere wegwedstrijden en het WK halve marathon later dit jaar. Hij waagt zich pas volgend jaar weer aan de hele afstand. Opnieuw klonk het woordje misschien: 'Misschien weer hier in Rotterdam.'

Winnaar van de marathon van Rotterdam werd de Keniaan Josephat Kiprono. Hij voltooide de klassieke afstand in 2.06.50 en evenaarde daarmee het parkoers-record. In 1988 won Belayneh Densamo uit Ethiopië de marathon in dezelfde tijd. De tijd ligt ruim een minuut boven het wereldrecord van de Amerikaanse Marokkaan Khannouchi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden