Marathon Rotterdam gestaakt vanwege hitte en uitvallers

De marathon van Rotterdam is door de organisatie gestaakt. De maatregel is genomen vanwege de hitte en het grote aantal uitvallers.

Zeker 30 deelnemers van de marathon zijn naar het ziekenhuis gebracht. Dertien zijn er daadwerkelijk opgenomen. De meeste slachtoffers raakten oververhit of uitgedroogd. Twee mensen moesten worden behandeld voor hartklachten.

Te warm
Om half drie besloot de organisatie dat het niet verantwoord was om de marathon te laten doorgaan. Het loopevenement werd stilgelegd toen de temperatuur begon op te lopen naar de 27 graden, aldus marathondirecteur Mario Kadiks.

Tegen twee uur waren al negentien mensen, deelnemers en toeschouwers onwel geworden. Sommige deelnemers klaagden dat er te weinig drinkwater was. Kadiks wees dit van de hand. Volgens hem was er voor de lopers voldoende water voorhanden.

Prestatielopers
De maatregel heeft een onbekend aantal recreatieve lopers getroffen. Zij kregen het advies om wandelend naar de finish te komen. Daar stonden busjes klaar om mensen eventueel op te pikken. ‘Iedereen krijgt een medaille’, zei Kadiks.

Even voordat de marathon werd afgebroken was hij op last van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten al met 12 kilometer ingekort, zo meldde de brandweer.

De marathon van Rotterdam is voortijdig beëindigd vanwege het warme weer en het grote aantal uitvallers. Op de foto: de deelnemers van de 27e editie van de marathon kort na de start op de Rotterdams brug de 'Zwaan'. (ANP) Foto ANP
De marathon van Rotterdam is voortijdig stilgelegd vanwege het warme weer en het grote aantal uitvallers. Op de foto: een marathonloper heeft het moeten opgeven bij het 38-km-punt. (ANP) Foto ANP