Mao's Lange Mars was in feite veel korter

Twee Britten zijn in het voetspoor van Mao Zedong getreden en hebben diens Lange Mars door China overgedaan. Na een trektocht van 384 dagen zijn ze tot de conclusie gekomen dat de historische voettocht in werkelijkheid aanzienlijk korter was dan de Chinese geschiedenisboekjes willen doen geloven....

AP

Volgens de Britten Ed Jocelyn en Andy McEwan was de mars, die mythische proporties heeft gekregen in de geschiedenis van de Chinese communistische partij, slechts zesduizend kilometer lang in plaats van de tien- of zelfs dertienduizend kilometer die de Chinese geschiedenisboeken vermelden. '

In oktober 1934 ontvluchtten Mao en honderdduizend communisten de zuidoostelijke provincie Jiangxi, waar ze werden belaagd door de troepen van de nationalistische leider Chiang Kai-shek. In ruim een jaar tijd trokken ze door China's meest achtergebleven gebieden naar de moeilijk toegankelijke noordelijke provincie Shangxi. De tocht, die later bekend werd als de Lange Mars, was vol ontberingen en duizenden communisten kwamen om. Maar de mars deed de aanhang van Mao enorm groeien en smeedde de communistische partij tot een eenheid die zo sterk werd dat ze in 1949 de macht wist over te nemen in China.

Jocelyn en McEwan volbrachten de tocht maandag na 384 dagen te hebben gelopen. Daarmee waren ze twee weken langer onderweg dan Mao. Hun schattingen over de afstand van de mars baseren ze op kaarten en mijlpalen langs de route.

Onderweg werd het tweetal vier keer gearresteerd door achterdochtige lokale bestuurders. Maar volgens McEwan was de bevolking over het algemeen erg aardig en behulpzaam. 'Het was hoe dan ook een opmerkelijke prestatie . Dat de tocht korter is dan werd aangenomen, doet daar niets aan af'', zegt Jocelyn.

Een woordvoerder van het departement van buitenlandse zaken in Yan'an, het eindpunt van de Lange Mars, verwerpt de bevindingen van de Britten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden