Mao’s kleinzoon mag zich generaal noemen

Hij is de kleinzoon van Mao en met 40 jaar nu ook de jongste generaal in het Chinese leger.

Van onze correspondent Hans Moleman

Maar veel gewone Chinezen vragen zich af wat Mao Xinyu nu feitelijk gepresteerd heeft om promotie te verdienen.

‘Deze kleine Mao behoort tot de aristocratie van de partij. Dat is bij mijn weten zijn enige verdienste’, zegt een Chinese journalist. ‘Als hij niet de kleinzoon van Mao was geweest zou hij nooit op zulke jonge leeftijd tot zo’n hoge rang bevorderd zijn’.

Vorige jaar waren er al geruchten dat Mao junior de generaalstitel zou toebedeeld krijgen, maar dat werd toen van officiële zijde als prematuur afgedaan. Maar het afgelopen weekeinde was het dan zo ver: op zondag 1 augustus, in China de Nationale Dag van het Volksbevrijdingsleger, kreeg de kleinzoon van de grote roerganger van communistisch China zijn generaalsster.

De autoriteiten tekenden er meteen bij aan dat het ‘een natuurlijke bevordering’ is. ‘Mao's vele prestaties zorgen ervoor dat hij deze promotie verdiende’, zo verklaarde een woordvoerder van de Chinese Academie van Militaire Wetenschappen tegenover de Global Times, een Engelstalige staatskrant die onder de hoede staat van het Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de Communistische Partij.

Mao Xinyu is zelf geen actieve militair, maar onderzoeker aan de Militaire Academie in Peking. Behalve krijgskundig wetenschapper is hij lid van het hoogste adviesorgaan van de partij en auteur van diverse boeken, waaronder ‘Mijn Grootvader Mao Zedong’.

Het portret van Mao op de poort naar het plein van de Hemelse Vrede in Peking. (AFP) Beeld
Het portret van Mao op de poort naar het plein van de Hemelse Vrede in Peking. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden