Man

HET heerlijke aan man-zijn is dat als je in de versukkeling raakt of zelfs geheel teloor dreigt te gaan, er altijd andere wezens zijn die zich daar het drukst om maken....

Zijn mannen collectief in verwarring over hun sekse-rol? Veranderen ze stilletjes aan in het zwakke geslacht? Is hun macht binnenshuis gereduceerd tot die van een cavia? Belangrijke vragen, waarover je zou verwachten dat direct betrokkenen als Piet Grijs, Henk Hofland, Jan Blokker, en wel ja, George Steiner zich het hoofd zouden breken. Maar nee. Het zijn Emma Brunt, Liesbeth Wytzes, Elma Drayer, Rosalind Coward en Fay Weldon die verwoed over deze kwestie discussieren.

Zelf ben ik geneigd te denken dat het wel losloopt met de ondergang van de man, zolang het bedoelde Subject zelf zich niet verwaardigt zijn mond open te trekken. Ik bedoel, hoe onhoudbaar is de positie van homoseksuelen, zodra het zover komt dat uitsluitend heteroseksuelen zich daar de kop over breken? Mij dunkt dat Nederland tegen die tijd het eiland Mykonos naar de kroon zal steken.

Er is ondertussen wel het een en ander met vrouwen gebeurd. Ik bedoel niet dat er ineens Nieuwe Vrouwen zijn ontstaan. Was het maar waar. Ik bedoel dat vrouwen een beetje zijn veranderd, en dat er tegelijkertijd veel bij het oude is gebleven. In het vrouwelijke lichaam vecht het vernieuwingsgezinde, no-nonse element met de traditionele coquette, die vooral bescherming en aandacht wil. Van de man, wel te verstaan.

De nieuwe vrouw is maar half gelukt, zoals dat altijd gaat bij revolutionaire veranderingen.

Ik vind dat niet erg, ik hou qualitate qua wel van hybride wezens en halfbloedjes. Maar vrouwen schijnen het reuze beschamend te vinden.

Vandaar dit vrouwelijke debat over de verwarring van de man. Gekke vraag misschien, maar zou hier geen sprake kunnen zijn van een klassieke projectie?

Maar wat weet ik ervan. Ik ga reddeloos ten onder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden