Mantelzorg

Het Financieele Dagblad berichtte op 2 augustus dat bestuurders van zorginstellingen gemiddeld 241.000 euro per jaar verdienen, 50.000 euro meer dan de Balkenendenorm....

H.J. Vonk sr en Groenlo

In schril contrast daarmee staan de mogelijkheden van de mantelzorg, veelvuldig aangeprezen door het CDA. Onbetaalde zorg door familie, buren en vrienden, als een warme mantel om de patiënt gewikkeld.

Toen mijn jongste schoonzus begin juli als leukemiepatiënte was uitbehandeld in het VU-ziekenhuis te Amsterdam, besloten drie van haar zusters, allen rond de zeventig, haar bij toerbeurt 24 uur per dag thuiszorg te bieden. Daarvoor pendelen zij sindsdien elke week twee maal 60 kilometer tussen hun woonplaats en die van de zieke.

Hun aanwezigheid is nodig omdat de indicatie-instelling 56,8 uur per week professionele zorg heeft vastgesteld. Dat is ongeveer 8 uur per dag. Er zou dan 16 uur van eenzaamheid resten.

Mijn familie is nog van de oude stempel: je moet je eigen broek ophouden. Omdat op deze wijze geen beroep op een verpleeghuis of hospice hoeft te worden gedaan, besloot ik te informeren naar mogelijke tegemoetkoming in de reiskosten.

Mijn ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis Achmea liet weten dat verzekeraars geen ondersteuning mantelzorg kennen. Toen het zorgloket gebeld van de gemeente waar de patiënte woont. Volgens de ambtenares die mij te woord stond, viel mantelzorg buiten de wet- en regelgeving. Maar ik kon mij tot de mantelzorglijn mezzo.nl wenden. De reactie die ik ontving, bevestigde de mededeling van het gemeentelijke zorgloket.

Wellicht kon een beroep worden gedaan op een mantelzorgcomplement, vastgesteld door de indicatie-instelling. Deze stuurde mij een aanvraagformulier met de mededeling dat de bijdrage niet meer dan 3 euro per keer zou kunnen zijn. Ook werd gevraagd of een hospice geen optie was. En dat terwijl mijn schoonzus dankzij haar liefdevolle familie thuis mag sterven!

De ook geraadpleegde website regelhulp.nl bleek postbus 51 te zijn. Het advies mij te richten tot mezzo.nl maakte de cirkel rond, evenals de opmerking dat men zich voor bijzondere bijstand tot de gemeente kan wenden.

Mantelzorg is de politiek kennelijk een rotzorg.

reageren? vk.nl/briefvandedag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden