Mantel, Dunham en filmscenario van J.K. Rowling

Paul Claes vertaalt de gedichten voor Lesbia, de notities van eerstejaars Lena Dunham, een fijne thriller van Corine Hartman en wat er verder zoal verscheen.

J.K. Rowling. Beeld afp
J.K. Rowling.Beeld afp

Hilary Mantel

Dertig jaar geleden schreef Hilary Mantel de roman die nu door Harm Damsma en Niek Miedema vertaald is als Acht maanden in de Gazastraat, en waarvoor ze zich baseerde op de vier jaar dat ze met haar man in Djedda (Saoedi-Arabië) woonde. De dag dat ze uit Djedda vertrok was de gelukkigste uit haar leven. In de roman is Frances Shore in het islamitische land zo ongeveer afgesloten van alle contact.

AtlasContact € 21,99

null Beeld
Beeld

Catullus

Lesbia of de 'mannenverslindster' was de naam die de Romeinse dichter Catullus (84-54 voor Christus) gaf aan Clodia, de getrouwde vrouw op wie hij verliefd werd. In Verzen van liefde en spot zijn de vertalingen van Paul Claes opgenomen van gedichten voor Lesbia, plus lichte verzen en epigrammen: 'Lullius is een lul. Wat krijgt een lul van een vent?/ Je raadt het al: een koekje van eigen deeg.'

Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 17,50

Stefan van Dierendonck

De voormalig priester Stefan van Dierendonck (1972), die vanwege een geloofscrisis én een glutenallergie moest uittreden in 2001, is na een leraarschap auteur geworden. Vijf jaar geleden verscheen En het regende brood, over een priester met een geloofscrisis en een glutenallergie. De opvolger heet En het sneeuwde in Rome, over een jonge priester in Rome: 'Er is een reden voor dat ik me zo onveilig voel in de Kerk. Dat heeft niet alleen te maken met gluten in de hostie. Dat is eigenlijk maar een excuus.'

Thomas Rap; € 19,99

null Beeld
Beeld

Ann Patchett

Twee families die vijftig jaar lang met elkaar verbonden zijn, De Cousins en de Keatings, vormen het onderwerp van de roman Gemeengoed van Ann Patchett (1963), die werd vertaald door Hien Montijn. Het begon allemaal toen Fix en Beverly Keating een doopfeestje gaven voor hun dochter, waarop de hulpofficier Albert Cousins verscheen, en de baby van de moeder overnam. 'Het was de magie van gin en sinaasappelsap. Met de baby tussen hen in kuste hij haar. Zo ging het nu eenmaal vandaag. Hij sloot zijn ogen en kuste haar totdat de schok die hij gevoeld had toen hij in de keuken haar hand aanraakte, over zijn hele ruggengraat sidderde.' Die kus heeft dus grote gevolgen, voor de levens van heel wat personages.

De Bezige Bij; €19,99

null Beeld
Beeld

Lena Dunham

Van sommige mensen zouden zelfs oude boodschappenbriefjes nog gevroten worden door hun bewonderaars; actrice Lena Dunham (1986), bekend van de HBO-serie Girls, is zo iemand. Deze week verschijnt het dagboek dat ze schreef in haar eerste jaar op de universiteit in Nederlandse vertaling. Een echt dagboek is het trouwens niet, schrijft Dunham in de inleiding van Is het erg om onzeker te zijn? , meer 'losse aantekeningen die ik in 2005 vastlegde in wat ik mijn Verzameling van creatieve flarden en waarnemingen noemde, in feite een stel Word-documenten waarin ik visuele en verbale invallen en emotionele smeekbeden noteerde, evenals rauw geformuleerde uitingen van woede en pijn die aan niemand in het bijzonder gericht waren'.

Meulenhoff; €7,99

undefined

null Beeld
Beeld

Corine Hartman

Sluipend Gif, de nieuwste psychologische thriller van Corine Hartman, is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis die zich ooit in Frankrijk afspeelde. Dat land speelt ook in Hartmans verhaal een voorname rol, maar de meeste tijd verblijft de lezer toch in het pittoreske Bronkhorst. Daar houdt Gijs, een nare vent, zijn vrouw Jacqueline flink onder de plak. Allengs kantelt de verhouding echter. Mooi uitgewerkte karakters, fraai plot - eens temeer bewijst Hartman dat zij de Nederlandse Ruth Rendell is.

De Bezige Bij; €19,90

null Beeld
Beeld

J.K. Rowling

Lekker lezen doet het natuurlijk niet, zo'n uitgeschreven filmscenario ('BINGLEY: Wat kunt u de bank bieden als onderpand, meneer Kowalski? JACOB: Onderpand? BINGLEY: Onderpand. JACOB gebaart hoopvol naar zijn gebakjes') maar goed, het is wél een nieuwe J.K. Rowling. Fantastic Beasts and Where To Find Them is Rowlings eerste filmscenario (de film kwam eind 2016 uit). Het verhaal speelt in dezelfde tovenaarswereld als de boeken en films over Harry Potter, maar dan vijftig jaar eerder en in New York. Hopelijk maakt Rowling er snel een normaal boek van (en pakt ze dat toneelstuk meteen mee).

De Harmonie; €24,90

null Beeld
Beeld

Marjoleine de Vos

Het is moeilijk om van een dood lichaam niet te denken dat het 'ontzield' is, verlaten door de bewoner, schrijft Marjoleine de Vos in Afdalingen, een klein boekje ter gelegenheid van de Week van de Klassieken die tot en met morgen duurt en waarin ze op zoek gaat naar onsterfelijkheid in de antieke mythen. 'Die mythen spreken zichzelf en elkaar tegen, ze zijn onlogisch en veranderlijk, maar tegelijkertijd laten ze toch zien hoe het zou kúnnen zijn.'

Ambo Anthos; € 2,99

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden