Mansveld wil kunnen ingrijpen bij chemische bedrijven

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil kunnen ingrijpen als chemische bedrijven er zo'n potje van maken dat de veiligheid van mens of milieu in gevaar komt. Daarvoor moet ze de wet aanpassen, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld komt aan voor de begrotingsraad. Beeld anp

Mansveld reageert hiermee op een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die eerder een rapport opstelde over de slechte veiligheidssituatie bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven.

Het ingrijpen door de staatssecretaris moet een ultiem middel zijn als het echt niet goed gaat bij een bedrijf. Ingrijpen is niet nodig als toezichthouders hun werk goed doen, stelt Mansveld. Het kabinet heeft er vertrouwen in dat de toezichthouders in de toekomst hun rol waar zullen maken, schrijft de staatssecretaris.

Bij Odfjell deden de toezichthouders hun werk niet goed. Daar mocht het bedrijf '12 jaar lang doormodderen', oordeelde de OVV. Daardoor liepen medewerkers en de omgeving gevaar. In dit soort extreme gevallen kan Mansveld in de toekomst dus gaan ingrijpen.

Mansveld schrijft verder dat het bedrijfsleven initiatieven moet nemen om de veiligheid te verbeteren. Ook de manier waarop bedrijven en personeel over de veiligheid denken, moet onder de loep. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt in eerste instantie bij de bedrijven zelf, vindt het kabinet.

Daarnaast moet er een uniforme controle komen op grote chemische bedrijven. Bij het verlenen van vergunningen moet voortaan duidelijk zijn of een bedrijf een eigen brandweer behoeft. En overlap van eisen voor verschillende vergunningen moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

De staatssecretaris gaat samen met de provincies, gemeenten, justitie en de inspecties verbeterpunten vastleggen in een meerjarenprogramma. 'Alle betrokken partijen in deze belangrijke sector moeten hun verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk werken aan het versterken van de veiligheid', aldus Mansveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden