Mansveld wacht uitspraak rechter over veerdienst EVT af

De lokale veerdienst Eigen Veerdienst Terschelling wil via de rechter afdwingen dat het bedrijf naast de veerdienst van rederij TSM/Doeksen tussen Terschelling en Harlingen kan blijven varen. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur besloot vorige maand dat enkel Doeksen mag blijven varen naar het eiland omdat er commercieel geen plek zou zijn voor twee diensten en de reiziger daardoor uiteindelijk met lege handen zou komen te staan. Ze zegt zich bij de uitspraak van de rechter neer te zullen leggen.

Een veerboot van EVT. Beeld ANP

Dat bleek vanavond in een debat tussen de staatssecretaris en de Tweede Kamer. Mansveld zei niet op alle vragen te kunnen antwoorden omdat de zaak onder de rechter is. Ze zei het publiek belang te willen dienen door EVT te verbieden op het traject te varen. De commerciële prijsvechter van Terschelling dreigt rederij Doeksen uit de markt te concurreren, wat tot gevolg zou kunnen hebben dat in de daluren en de rustige wintermaanden geen veerboten meer varen tussen het eiland en het vaste land.

Een half jaar geleden klaagde Doeksen bij het kabinet dat het niet op kan tegen de goedkopere tarieven van EVT. Rederij Doeksen heeft van oudsher toestemming van de regering om op het traject te varen. Sinds enkele jaren vaart EVT ook vanaf het eiland naar Harlingen. Volgens Mansveld is de afgelopen maanden naarstig naar een oplossing gezocht waarmee beide partijen zouden kunnen leven. De staatssecretaris besloot uiteindelijk vorige maand om de vergunning van EVT af te nemen.

Failliet
Bij de Tweede Kamer bestaan veel vragen over de handelswijze van Mansveld. SP-Kamerlid Bashir vreest dat EVT failliet zal gaan als de dienst niet meer mag varen. Hij meent dat Mansveld daar bewust op aanstuurt zodat EVT straks, als het failliet is, niet meer de mogelijkheid heeft om te procederen. CDA-Kamerlid De Rouwe noemde de juridische onderbouwing van het kabinet 'een rommeltje'. Volgens De Rouwe heeft het kabinet 'willens en wetens' de EVT toegelaten naast Doeksen en is het niet correct dat het bedrijf nu wordt geweerd. Ook D66 hekelt de gang van zaken en wil dat het kabinet opnieuw met alle partijen om tafel gaat.

De staatssecretaris verweerde zich tegen de aantijgingen. 'Ja, ik heb partij gekozen, dat is voor de inwoners van het eiland. Ik heb daarom gekozen voor het bedrijf waarmee ik een openbaarvervoers-contract heb samen met Terschelling.' Regeringspartijen VVD en PvdA kozen de kant van Mansveld: 'Zij heeft het minst slechte besluit genomen', zei PvdA'er Hoogland. Hij pleitte ervoor het besluit verder over te laten aan de rechter. De staatssecretaris zei dat ze het besluit van de rechter zal respecteren. De zaak dient half december.

Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.