Mansveld: ov-poortjes zaak tussen gemeente en NS

Het afsluiten van stations met ov-poortjes is een zaak die tussen gemeenten en NS moeten worden opgelost. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze reageerde op het verzoek van de VVD en PvdA om de stations niet volledig af te sluiten.

Passagiers passeren de toegangspoortjes op metrostation Weesperplein in AmsterdamBeeld anp

Met Maatwerk per station moet een oplossing worden gevonden voor stations die door ov-poortjes zijn of nog worden afgesloten. 'Elk station heeft z'n eigen situatie' en er zal per locatie moeten worden gekeken welke problemen spelen, aldus de bewindsvrouw. Ze vindt 'lokaal draagvlak' heel belangrijk in deze zaak, voegde ze eraan toe. De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid en om zwartrijden te voorkomen. Er zijn vele miljoenen in het systeem geïnvesteerd.

Toegankelijheid stations
Regeringspartijen VVD en PvdA lieten eerder op de dag weten niet te willen dat stations worden afgesloten voor mensen zonder ov-chipkaart. VVD-Kamerlid Betty de Boer vindt het te ver gaan om stations, die deel uitmaken van de openbare ruimte, hermetisch af te sluiten. Dat is ook niet goed voor de sociale veiligheid, omdat hulpverleners er dan ook niet meer door kunnen, zegt ze.

'De stations moeten toegankelijk blijven voor iedereen, reizigers en niet-reizigers', vindt PvdA-Kamerlid Duco Hoogland. De PvdA wil een andere oplossing, waarbij bijvoorbeeld één poortje openblijft of er een NS-medewerker voor mensen zonder chipkaart de poortjes kan openen.

De NS zegt het belang van de toegankelijkheid op stations te onderstrepen. In de acht gemeenten waar het speelt, zoekt het bedrijf naar een op maat gemaakte oplossing, laat een woordvoerder weten.

Proef
Er loopt nu een proef met acht stations die door ov-poortjes zijn afgesloten. Eind dit jaar zullen 24 stations met poortjes worden afgesloten. In 2015 zijn de perrons van nog eens 58 stations alleen nog maar door bezitters van een ov-chipkaart (of een andere voorziening waarmee de poortjes kunnen worden geopend) te bereiken.

De oppositie vindt het erg toevallig dat de coalitiepartijen de kwestie opbrengen kort voor de gemeenteraadsverkiezingen. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks sprak van 'zwalken voor verkiezingen'.

Maatregelen voor blinden
Veel partijen pleitten vandaag ook voor meer maatregelen voor blinden in het openbaar vervoer. Alle partijen in de Kamer willen eigenlijk dat er onmiddellijk een oplossing komt voor de problematiek. Over de kwestie wordt al meer dan twee jaar gesproken.

Visueel gehandicapten hebben onder meer problemen met het opladen van een ov-chipkaart. Duco Hoogland van de PvdA riep de bewindsvrouw op 'een deadline' te stellen voor het vinden van een oplossing. Eric Smaling (SP) sprak van een 'zeer onwenselijke situatie', terwijl Sander de Rouwe (CDA) een 'klemmend beroep' op de staatssecretaris deed om de kwestie eindelijk uit de wereld te helpen.

Maar zover kon Mansveld niet gaan. Een aantal oplossingen is gewoon nog niet technisch haalbaar en het vinden van slimme ICT-oplossingen kost gewoon tijd, zei ze.

De ChristenUnie en het CDA menen dat achteraf betalen wel degelijk mogelijk is. Volgens Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft het meer te maken met 'onwil' van partijen. Ze riep de staatssecretaris op een vuist te maken tegen de vervoerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden