Manning vrijgesproken van 'hulp aan de vijand'

De 25-jarige Amerikaanse militair Bradley Manning heeft Amerika's vijanden, waaronder terreurgroep Al Qaida, niet doelbewust bijgestaan toen hij geheime informatie doorspeelde aan WikiLeaks. Wel is hij schuldig aan tal van andere overtredingen onder de Amerikaanse spionagewet, oordeelde dinsdag een militaire rechtbank in de VS.

NEW YORK - In een reactie sprak WikiLeaks-oprichter Julian Assange van 'een gevaarlijk precedent': 'Dit is nooit een eerlijk proces geweest. WikiLeaks zal niet rusten totdat Bradley Manning vrij is.'

Mannings familie liet via de Britse krant The Guardian weten dat ze teleurgesteld is over de uitspraak. Ze noemt het wel positief dat Manning is vrijgesproken van hulp aan de vijand: 'Brad heeft nooit de bedoeling gehad de vijanden van Amerika op welke manier dan ook te helpen. Brad houdt van zijn land. Hij was trots dat hij zijn uniform mocht dragen.'

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft Washington in deze zaak de verkeerde prioriteiten gesteld: de regering-Obama had niet Manning moeten vervolgen, maar prioriteit moeten geven aan onderzoek naar 'de geloofwaardige beschuldigingen over martelingen en andere misdaden door Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten'.

Vandaag begint de laatste fase in de zaak tegen Manning, waarin de strafmaat wordt bepaald. Volgens waarnemers kan de jonge militair, die al drie jaar vastzit, alsnog ruim honderd jaar celstraf krijgen.

De uitspraak van de krijgsraad is een gevoelige nederlaag voor de militaire aanklager en voor de Amerikaanse regering. De zeldzame aanklacht van 'hulp bieden aan de vijand' vormde de kern van Mannings vervolging voor de krijgsraad. Op dat vergrijp staat levenslang, zonder de mogelijkheid op vervroegde vrijlating. Critici van de regering-Obama vreesden dat een veroordeling op dit punt slecht zou kunnen uitpakken voor de vrije nieuwsgaring over de nationale veiligheid.

Tegenover rechter Denise Lind bekende Manning eerder al dat hij de bron was van de onthullingen door klokkenluidersorganisatie WikiLeaks. Het hield in dat hij zijn eed als militair had verbroken en de wet overtrad.

Als informatie-analist in Irak raakte Manning in 2009 en 2010 gedesillusioneerd, zei hij tijdens zijn acht weken durende proces op legerbasis Fort Meade in Maryland. Hij besloot honderdduizenden documenten en video's aan WikiLeaks door te spelen, waarna de organisatie van Julian Assange deze informatie integraal op internet publiceerde.

Het ging om soms uiterst gevoelige informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Door dit omvangrijkste lek ooit werd ook de gang van zaken in de diplomatieke wereld blootgelegd. Zijn aanklagers betoogden dat Manning een 'anarchist' is, die met de openbaarmaking van vertrouwelijk materiaal terreurgroepen actief hielp.

pagina 7 Wat onthulde Manning allemaal?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden