Mannendubbel

Op Nederland 2 worden sinds kort veteranenwedstrijden in het dubbelspel gehouden, met vier bekende spelers. Aan de ene kant van het net staat het ingespeelde duo Philip Freriks/Erwin Kroll, bekend van hun samenspel in het NOS Journaal, aan de andere kant Hans Dorrestijn/Nico de Haan, een gelegenheidskoppel.

Zoals de leeftijd van de tweetallen al doet vermoeden is Omroep MAX de organisator. De teams hebben lollige namen gekozen. Freriks (69) en Kroll (63) noemen zich Lekker Weertje, Dorrestijn (74) en De Haan (67) Baardmannetjes.

Lekker Weertje heeft de donderdag als vaste speelavond, Baardmannetjes de vrijdag. Alle wedstrijden, zes in totaal, beginnen om 21.15 uur. De competitie is vorige week begonnen.

Beide teams trekken eropuit, maar blijven in Nederland. Freriks en Kroll gaan in een oude Citroën met een blauwe kentekenplaat op zoek naar mensen die iets zinnigs over het weer kunnen vertellen en over de gevolgen van datzelfde weer op ons, mensen. Dorrestijn en De Haan hebben, ook lekker retro, als vervoermiddel een olijfgroen Volkswagen-busje, eveneens voorzien van een oude kentekenplaat. Ze zijn op zoek naar vogels.

De teams hebben een opmerkelijke overeenkomst, niet alleen qua leeftijd. Er is een vaste rolverdeling, met een specialist (Kroll en De Haan) en een leek/hobbyist die vragen stelt en zich voortdurend verwondert (Freriks en Dorrestijn).

Tijdens het mannendubbel gaat het bijvoorbeeld zo. In aflevering 2 van Lekker Weertje, donderdag uitgezonden, staat Freriks op schaatsen- het vriest niet, maar er moet een punt worden gemaakt - te vertellen dat veel mensen in Nederland last hebben van een 'winterdip'.

Iets later rijdt hij in de Citroën naar Kroll die hem in een fraai Hollands landschap staat op te wachten en door zijn makker als volgt wordt begroet: 'Hé, heb jij ook zo'n last van een winterdip, net zoals anderhalf miljoen Nederlanders?'

In de eerste aflevering van Baardmannetjes, afgelopen vrijdag uitgezonden, zat de volgende scène. Vogelkenner De Haan zegt dat de zwarte stern vroeger ook wel zeezwaluw werd genoemd. Het sterke antwoord van vogelliefhebber Dorrestijn: 'Oh. Nou ja.'

De Haan ziet daarna door zijn verrekijker twee parende zwarte sternen. Dorrestijn: 'Je weet dat ik daar niet naar kijk.'

De Haan geeft de moed niet op en legt uit dat parende vogels twee rondjes tegen elkaar moeten duwen, wat soms niet meevalt. Dorrestijn, met de karakteristieke zorgelijke blik: 'Ja. Ik vind het bij mensen al zo moeilijk.'

Een baardmannetje is trouwens een 'vogel met een smaakvol snaveltje als een zachtgele maïskorrel dat lekker strak in zijn vel zit' - de woorden van Dorrestijn. Hij en De Haan zijn mannen met baarden.

Schijnbaar is het team van Lekker Weertje aan de winnende hand. Het eerste kijkcijfer was 597 duizend, dat van Baardmannetjes 259 duizend. Lekker Weertje profiteert duidelijk van de grotere naamsbekendheid, want het spel van Baardmannetjes is aanmerkelijk beter; spontaner en amusanter. Dat telt.

De oudste speler, Hans Dorrestijn, is in het mannendubbel ook de beste. De tegenpartij probeert grappig te zijn, hij is het. Met zijn melancholie, zelfspot en milde ironie troeft hij iedereen af, in een aantrekkelijke stijl. Het seizoen is nog lang, maar de eerste wedstrijd gaf een scherp beeld te zien van de krachtsverhoudingen.

Baardmannetjes - Lekker Weertje: 6-3, 6-3.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden