Mannen zijn dieren, maar houd het stil

In Hilversum gaat men ervan uit dat cabaretiers alleskunners zijn. Na een of twee geslaagde theaterprogramma's worden zij geschikt geacht voor een eigen talkshow, kunnen zij amusementsprogramma's presenteren, en treden ze in actualiteitenprogramma's op als commentator van de wereldgebeurtenissen....

Patrick van den Hanenberg

Onder leiding van het opgewekte chagrijn Jeroen van Merwijk lichten de cabaretiers Justus van Oel, Diederik van Vleuten, Erik van Muiswinkel (Cabaretgroep Zak & As is dus na tien jaar weer herenigd), Bert Klunder en Hans Dorrestijn het fenomeen man door. Zij doen dit eerst gezellig als mannen onder elkaar, en vervolgens met een groep vrouwen in het Amsterdamse Betty Asfalt Complex.

Deze (goedlachse) dames kunnen hun vragen en opmerkingen kwijt, en dat maakt de vierdelige serie tot een 'voorlichtingsprogramma'. Om het educatieve karakter te benadrukken, worden ook enkele 'leermomenten' geformuleerd, zoals 'Mannen zijn dieren, maar houd het stil'. Afgelopen zondag werd de eerste aflevering over het thema communicatie uitgezonden, komende zondag gaat het verder met seks & hygiëne.

Jeroen van Merwijk kwam een aantal jaren geleden met het idee voor deze serie bij de VARA, maar daar zag men er niets in. Bij de educatieve omroep RVU kon het cabaretgezelschap direct aan de slag.

Blijkbaar vormden twee liedjes uit het repertoire van Van Merwijk genoeg bewijs van deskundigheid. In het lied Wat zijn de vrouwen groot had hij blijk gegeven van een oprechte verbazing over de verpletterende indruk die vrouwen kunnen maken.

En alle mogelijke vrouwonvriendelijkheid in zijn andere liedjes en conferences werd in één klap ongedaan gemaakt in het lied Alle mannen moeten dood: 'Qua gevoelens komt een man niet verder dan een kind van vier. Op intellectueel gebied is het een pantoffeldier. Maar al is ie nog zo lui, voor één ding heeft ie altijd tijd: Dat er iets van hem in iets van iemand anders glijdt.'

Van Merwijk weet dus wel iets over seks & hygiëne. De rest van het forum trouwens ook. Dat bleek al uit de eerste aflevering, toen het jagersinstinct van de man meermaals werd opgevoerd.

Ook in de tweede aflevering wordt aangetoond dat de seksuele driften van de man historisch zijn bepaald, en dat hij niet anders kan. Ofschoon Bert Klunder, met een ironische blik op het behaarde gelaat van collega Dorrestijn, een aardige relativerende vergelijking maakte: 'Mannen en seks is net zoiets als mannen en scheren. Sommigen doen het elke dag, sommigen doen het om de dag, en sommigen laten hun baard staan.'

Erik van Muiswinkel sloeg vorige week de hoop tot werkelijke communicatie de bodem in met zijn leermoment: 'Wat je ook doet als man, het is nooit goed.' Maar vermakelijk is het zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden