'Mannen, wat zien jullie?' 'Natte dijken'

Eindelijk hebben de eenden in de gaten dat hun vijver door al die regen gigantisch is uitgedijd. Ze dobberen nu óp de Veilingweg....

AUKJE VAN ROESSEL

Van onze verslaggeefster

Aukje van Roessel

DE LIER

Het loopt tegen vijven dinsdagmorgen en de brandweercommandant heeft tien van de vrijwilligers aangewezen voor een controletocht. Zonder helm is de commandant als zodanig onherkenbaar, maar de toon waarop hij de mannen aan het werk zet, verraadt de leider.

De tien gelukkigen trekken hun regenpakken strak. Nog even geduld, de commandant moet zijn helm weer op. De andere van binnen en buiten De Lier opgekomen vrijwilligers blijven gelaten achter in het dorpshuis 't Centrum. Een ramp is tot nu toe uitgebleven; vind het dan nog maar eens leuk.

Al uren zijn de mannen aan het sjouwen geweest met zandzakken. Nu het echte werk stilvalt, slaat de onvermijdelijke dip toe. Zelfs bij de tien uitverkorenen. Nat, koud en stil zitten ze achter in de open laadbak. Er klinken geen schunnige liedjes meer over The lady in black en haar andere gekleurde jurkjes.

'Mannen, wat hebben jullie gezien?', vraagt de helm als de vrijwilligers twee aan twee te voet de stukken dijk zijn langsgegaan. Bedremmeld door zoveel verantwoordelijkheid brengen ze rapport uit. Nergens een dijkdoorbraak, wel vinden ze het allemaal nogal nat. Conclusie van de commandant: de dijken zijn zompig.

Uren daarvoor, om negen uur maandagavond, heeft tuindersvrouw Mariska Zwinkels opgemerkt dat haar overburen met een schemerlamp lopen te sjouwen. 'Moeten wij dat ook niet doen?' Echtgenoot Johan vindt van niet. 'We blijven gewoon rustig. Als we een belletje krijgen dat de dijk bezwijkt, staan we echt niet in vijf minuten blank.' Maar Johan wipt wel even naar de overkant. 'Ik zet Marco toch maar vast hoog', mompelt Mariska met een blik op haar cd's.

Verderop in de straat is al een woonhuis onder water gelopen. De 7-jarige Jack Zwinkels zou dat ook wel spannend vinden. Hij oefent vast voor speedboot in de keuken.

Tegen tienen gaat bij Zwinkels voor de zoveelste keer de telefoon. Deze keer geen nieuwsgierige kennis, maar de buurman van verderop. Er is een dijkje bezweken. Johan gaat helpen. Zijn trekker is zo zwaar beladen met zandzakken dat hij gaat hellen. Mariska wacht niet langer af: na Marco Borsato gaan nu ook de stoelen naar boven. De zware meubels worden op veilingkisten getild. Dan wil ze naar bed. Ze heeft genoeg van de spanning en alle pottenkijkers.

Tegen half twaalf vertrekt een colonne auto's vanuit het dorp richting de Noord-Lierweg, volgeladen met zandzakken. Voor het tuindersbedrijf van de familie Van Adrichem stokt het. De zandzakken blijken overbodig: er is net een dijkje doorgestoken. Het water stroomt een weiland in.

Iemand vraagt zich af wat hij hier dan doet. Een ander roept: 'Dan gaan we toch een bakkie doen bij Van Adrichem.' De tuindersvrouw sleept koffie en koekjes aan. 'Ik snap er niks meer van. Ik zie hier iemand van de andere kant van het Westland, terwijl mijn man juist dáár aan de slag is.'

Verderop de dijk staan brandweerauto's water vanuit de lager gelegen polder in het Zwethkanaal te pompen. De mannen op een van de wagens hebben geen idee waar ze zich bevinden. Ze zijn niet van hier: ze doen gewoon hun werk en hebben het koud. Om de beurt duiken ze de warme auto in.

Tuindersvrouw Van Adrichem heeft toch even haar twee kleine kinderen alleen gelaten. Ze rijdt met fiets over de dijk om te zien hoe hoog het water staat. In het donker vindt ze blindelings het stokje dat ze 's middags precies aan de waterrand in de dijk heeft gezet. 'Het water is gezakt.' Ze moet een optimistische aard hebben.

Maar kort daarna heeft ook de Westlandse omroep WOS, die de hele nacht in de lucht is, een goed bericht. Het water lijkt niet meer te stijgen. Burgemeester Deetman van Den Haag zal het vanuit het crisiscentrum de Westlanders zelf meedelen. 'Wim, kom er maar in', zegt de man in de studio. Dan klinkt Deetmans stem door de ether. Wel waakzaam blijven, is zijn advies.

In 't Centrum is het dan nog druk. De saté staat al uren te walmen, iedereen is erop uitgekeken. Om de nieuwe honger te stillen komt de brandweercommandant binnen met twee grote bakken vol broodjes-kroket en -frikandel op rekening van de burgemeester. 'Eten, jongens, Huub betaalt', roept ene Hans. Iedereen lacht. Hans groeit in zijn rol van gangmaker. 'Ik zie de krantenkoppen morgen al: De Lier blank, Huub betaalt.'

Maar tegen half zes is ook Hans vertrokken. Zijn krantenwijk wachtte. De paar mannen in 't Centrum zitten er helemaal door. De enkele politieman die weggedoken in een open jeep ramptoeristen moet tegenhouden, vecht al uren tegen de slaap. Het is rustig in De Lier. De eerste eenden hebben de overkant gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden