Mannen veel vaker slachtoffer huiselijk geweld dan gedacht

DEN HAAG - Slachtoffers van huiselijk geweld zijn veel vaker man dan tot nu toe werd aangenomen. Vier op tien mensen die lijden onder geweld achter de voordeur, is man. Eerdere onderzoeken wezen nog op 15 procent mannelijke slachtoffers.

ANP
null Beeld

Dat blijkt uit een onderzoek dat het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt, maar waarover Trouw al berichtte. Elk jaar krijgen meer dan 200.000 mensen te maken met ernstig geweld in huiselijke kring. De meeste slachtoffers zijn nog altijd vrouwen, terwijl onder de daders mannen met 83 procent ver in de meerderheid zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Justitie en het instituut Intervict. Het eerste landelijke onderzoek naar huiselijk geweld dateert van 1997. In die tijd lijkt het taboe op dit type geweld te zijn afgenomen. Nu wordt een op de vijf gevallen gemeld; destijds was dat nog 12 procent.

Misdrijven
De daders hebben zelf ook vaak te maken (gehad) met huisgenoten met losse handjes. Ook plegen ze betrekkelijk vaak andere misdrijven. In bijna twee derde van de gevallen gaat het om lichamelijk geweld. Bijna een op de tien zaken draait om seksueel geweld. Een kwart van de ondervraagde slachtoffers zegt een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

De betrokken bewindslieden vinden dat de aanpak van huiselijk geweld de afgelopen jaren al zoden aan de dijk heeft gezet, maar concluderen op basis van het onderzoek dat aanscherping van het beleid noodzakelijk is.

Opvang kan beter
De opvang van de slachtoffers kan nog beter. Die zijn nog niet bekend genoeg met de steunpunten huiselijk geweld die er al zijn. De ernstigste daders en mensen die herhaaldelijk in de fout gaan, staat een hardere aanpak te wachten. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) stelde eerder voor geen taakstraffen meer te geven aan de daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.

Het kabinet komt later dit jaar met uitgewerkte plannen om huiselijk geweld nog meer aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden