Mannen van miljarden vrezen WW

Zo'n slordige 50 duizend valutahandelaren in de wereld wisselen dit jaar het duizelingwekkende bedrag van duizend biljoen gulden aan vreemde munten....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Vanaf vandaag verzamelen vijfhonderd mannen en dertig vrouwen van ieder twintig miljard zich in de RAI te Amsterdam voor een tweedaags congres, de derde Europese Buitenlandse Valuta Conferentie. Heikele punt is de toekomstige werkgelegenheid, die bedreigd wordt door de totstandkoming van één Europese munt.

Indien vijftien munten in Europa rond de eeuwwisseling worden vervangen door één gezamenlijke munt, vooralsnog ecu geheten, dan valt een fors deel van de handel weg. Banken zullen hun dealing-rooms gedeeltelijk sluiten, zo vrezen de valutahandelaren.

De conferentie is georganiseerd door de internationale vereniging van valutahandelaren, de ACI, die veertig jaar geleden in Parijs werd opgericht. Inmiddels zijn bij deze vereniging 25 duizend handelaren uit 85 verschillende landen aangesloten. Tot 1971 - toen het vaste wisselkoersstelsel van Bretton Woods nog werkte - was de ACI vooral een gezelligheidsvereniging.

Maar nadat president Nixon besloot de dollar los te koppelen van het goud en de valutahandel een grote vlucht nam, kwam de belangenbehartiging centraal te staan. De valutahandelaren die in hun werk elkaar op het scherp van de snede beconcurreren, vormen binnen de ACI één front.

Hoe meer onrust op de valutamarkt,des te beter voor de handelaren. In de afgelopen jaren zijn ze door politici, centrale banken en speculanten op hun wenken bediend: de dollar schoot alle kanten op, het Europese Monetaire Stelsel ging ten onder en nieuwe munten uit het Verre Oosten (de Hongkong-dollar en Singapore-dollar) en Oost-Europa (de Poolse zloty en Tsjechische kroon) bezorgden de markten een extra impuls.

Maar het tij dreigt te keren. Hoewel de politieke discussies over de criteria voor aansluiting bij de Europese Monetaire Unie (EMU) op dit moment hoog oplopen, twijfelt ACI-voorzitter Eugène Prim er niet aan dat er één Europese munt zal komen. 'En dit zal ongetwijfeld tot omzetverlies leiden.' Prim, een Luxemburger, zegt het verlies niet te kunnen kwantificeren. 'De onderlinge handel tussen de Europese munten valt geheel weg. Maar dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd.' Zo zou de nieuwe Europese munt de dollar in Noord-Afrika en Oost-Europa kunnen verdringen als belangrijkste reserve-valuta.

'Het handelsvolume van de nieuwe Europese munt ten opzichte van de dollar en yen zal ook groter zijn dan het huidige handelsvolume van de gezamenlijke Europese valuta's ten opzichte van de Amerikaanse en Japanse munt', verwacht hij.

De ACI heeft daar een verklaring voor: 'De grilligheid van de nieuwe Europese munt zal groter zijn dan die van de Duitse mark. De nieuwe Europese centrale bank zal iets van de faam van de Bundesbank met zich meedragen, maar niet alle faam. De markt wil eerst zien hoe hoog inflatiebestrijding bij de Europese Centrale Bank in het vaandel zal staan. En of de bank wel onafhankelijk zal kunnen opereren?', zo schrijft de vereniging in een rapport over de Europese munt dat deze week is gepubliceerd.

Maar het totale omzetverlies zal niet kunnen worden gecompenseerd. 'Niet alleen zullen de Europese wisselmarkten inkomsten uit de onderlinge handel verliezen. Ook bestaande termijncontracten zullen allemaal wegvallen of opnieuw moeten worden afgesloten. In de bedrijfstak zal waarschijnlijk een koude sanering onontkoombaar zijn.'

Een aantal kleine Europese valutamarkten zal verdwijnen, evenals een aantal kleinere spelers. Banken die nu nog in verschillende Europese hoofdsteden dealing-rooms hebben, zullen die concentreren op één plek. 'De schaalgrootte van de ecu-markt betekent dat een kleiner aantal grotere spelers op de valutamarkt actief zal zijn', verwacht Prim. Hij denkt dat die voornamelijk vanuit Londen zullen opereren 'of het pond nu wel of niet meedoet in de EMU'.

Londen is nu al veruit de grootste valutamarkt ter wereld. Per werkdag wordt daar gemiddeld voor 464 miljard dollar aan munten gewisseld. In New York is dat 244 miljard en in Tokyo 161 miljard dollar. De Nederlandsche Bank maakte eerder deze week bekend dat het handelsvolume in Amsterdam 26 miljard dollar bedraagt.

De mannen van twintig miljard zitten in de RAI echter niet met de handen in het haar. Prim haalde maar een oud grapje van stal: 'Wat vindt een kalkoen in de zomer van het kerstfeest? Dat is geen probleem, maar een uitdaging.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden