Mannen van dak islamitische school gehaald; hingen spandoek 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten' op

Twee mannen met bivakmutsen hebben maandagochtend in Amsterdam geprotesteerd tegen de omstreden nieuwe islamitische middelbare school. Ze beklommen het dak en hingen een spandoek op met de tekst: 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'. Na twee uur zijn ze door de politie van het dak gehaald.

Het spandoek dat gemaskerde mannen hebben opgehangen bij de islamitische middelbare school in Amsterdam.Beeld pieter hotse smit / de Volkskrant

De mannen van de extreem-rechtse beweging Identitair Verzet riepen anti-islamitische leuzen, zoals 'Salafisme, terrorisme'. De mannen zijn rond half elf van het dak gehaald met behulp van een hoogwerker van de brandweer. Ze hebben zich hierbij niet verzet.

Op de school wordt vandaag geen les gegeven, maar er zijn wel leerlingen vanwege een introductiedag.

De komst van de school is omstreden. Aan de opening ging een jarenlange juridische strijd vooraf, omdat zowel de gemeente Amsterdam als het ministerie van Onderwijs vreest dat de school problemen krijgt met de onderwijskwaliteit.

Moeder Vicky Koolen (43) heeft een goed gevoel bij de school, ondanks alle kritiek dat school met rug naar samenleving staat. Zij is zelf zestien jaar geleden bekeerd tot de islam. Haar zoon van 14 zit binnen. 'Ik blijf de ontwikkelingen bespreken met mijn zoon', zegt ze. 'Als ik het gevoel krijg dat het niet klopt, trek ik zeker aan de bel.'

De protesten verrassen haar niet. Het komt volgens haar door onwetendheid over de islam en islamitisch onderwijs. In deze tijd hoort een islamitische middelbare school er gewoon bij, zegt ze. Ze komt ervoor uit Almere, waar ze met haar gezin woont.

Sinds een bestuurslid van de Stichting Islamitisch Onderwijs zich in 2014 positief uitliet over Islamitische Staat, bestaat ook twijfel of het burgerschapsonderwijs wel in goede handen is bij de school. De SIO nam overigens afstand van de uitlatingen en het bestuurslid trad terug.

Moeder Vicky Koolen komt speciaal uit Almere om haar 14-jarige zoon hier te laten onderwijzen.Beeld Pieter Hotse Smit / de Volkskrant

Volgens een verklaring van Identitair Verzet op Facebook staat 'een school geleid door een bestuur met salafistische sympathieën haaks staat op onze samenleving'. De groep verwijst in een verklaring op Facebook naar de steun die het bestuur van de SIO uitsprak voor de salafistische imam Fawaz Jneid, die onlangs in Den Haag een gebiedsverbod kreeg.

Ook vanuit de islamitische gemeenschap is veel kritiek. Islamitische basisscholen in de regio meldden onlangs dat ze ouders niet adviseren hun kinderen naar deze school te sturen. Het Contactorgaan Moslims & Overheid is gepikeerd dat het schoolbestuur een eigen koers vaart en niet samenwerkt met andere islamitische organisaties in de regio.

Om de school tegen te houden, zocht zowel de gemeente als het ministerie de grenzen van de wet op - door te treuzelen met de huisvesting, door aanvullende eisen te stellen of door een streep door de bekostiging te zetten omdat een bestuurslid zich op Facebook lovend uitsprak over Islamitische Staat.

Mannen op het dak bij de islamitische middelbare school in Amsterdam.Beeld Pieter Hotse Smit / de Volkskrant

Uiteindelijk legde de overheid het af tegen Artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd. De Raad van State besliste deze zomer dat het Rijk de school gewoon moest financieren.

En dus kon het Cornelius Haga Lyceum van start. Binnen een paar weken moest de SIO leerlingen werven, docenten aanstellen en een gebouw inrichten. Op vragen van de Volkskrant of dat gelukt is, wilde het bestuur van de Stichting Islamitisch Onderwijs de afgelopen weken niet antwoorden.

Lees meer

Amsterdam krijgt tweede islamitische middelbare school van Nederland, tot ergernis van regering en gemeente
Een Amsterdamse islamitische middelbare school is ten onrechte subsidie geweigerd, oordeelde de Raad van State vorige week. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) moet de school alsnog financieren. Tot zijn ergernis en die van de gemeente Amsterdam kan de tweede islamitische middelbare school van Nederland daarmee na een lange juridische strijd alsnog per 1 september de deuren openen.

Ministerie weigert geld voor moslimschool
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) weigerde in 2016 geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. Volgens Dekker is het - na extremistische uitspraken van een bestuurslid - onduidelijk of de school de 'wettelijke burgerschapstaak' kan vervullen.

Amsterdam moet islamitische school huisvesten
Eerder oordeelde de Raad van State dat de gemeente Amsterdam voor 1 augustus 2017 een pand beschikbaar moest stellen aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap. De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken had een pand voor de huisvesting van duizend leerlingen geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden