Mannen mogen rijpen, actrices moeten jong en fris zijn

Zou het niet mooi zijn als actrices in elk geval auditie kunnen doen voor personages die even oud zijn als zijzelf?

Floortje Smit
Gabrielle Carteris anno 2016. Beeld AFP
Gabrielle Carteris anno 2016.Beeld AFP

Als Gabrielle Carteris nu als 29-jarige auditie had moeten doen voor de rol van Andrea in de televisieserie Beverly Hills 90210, had ze die nooit meer gekregen. Als de casting director even haar IMDb-pagina had bekeken, was ze waarschijnlijk zelfs niet eens uitgenodigd. Te oud.

Tegenwoordig is zo'n rondje surfen langs de belangwekkende websites het eerste wat een casting director doet. En dat leidt tot leeftijdsdiscriminatie, schreef Carteris, voorzitter van de acteursvakbond, vorige week in een open brief in vaktijdschrift The Hollywood Reporter. Ze pleitte succesvol voor een nieuwe wet die ervoor zorgt dat acteurs hun leeftijd van dit soort websites kunnen laten verwijderen.

Nu was de casting van Carteris destijds best opmerkelijk. Stokoud vond ik haar (zelf was ik 11, vandaar) en ik denk niet dat iemand haar als 16-jarige scholiere echt geloofwaardig vond. Maar goed, het wende vanzelf.

Tegenwoordig zijn we juist het omgekeerde doodnormaal gaan vinden. Zo kreeg actrice Maggie Gyllenhaal op haar 37ste te horen dat ze 'te oud' was om het liefje te spelen van een 55-jarige acteur; de toen 28-jarige Olivia Wilde mocht om dezelfde reden niet de echtgenote van Leonardo DiCaprio spelen in Wolf of Wall Street. Mannen mogen rijpen en acteerervaring opbouwen; voor actrices is het niet alleen verplicht om er fris en jong uit te zien, maar ze moeten het dus ook echt zíjn.

Geen wonder dus dat actrice Junie Hoang eerder de website IMDb aanklaagde omdat die haar leeftijd vermeldde en zij daardoor inkomsten was misgelopen - een rechtszaak die ze overigens verloor. Of dat Rebel Wilson journalisten in de waan liet dat ze 29 was, terwijl ze zes jaar ouder was. Ook op Jessica Chastains werkelijke leeftijd werd gejaagd omdat ze weigerde die te vermelden. Het gaat erom 'hoe oud je kunt spelen dat je bent', stelde ze herhaaldelijk.

Gelijk heeft ze. Gek eigenlijk dat mensen zo veel waarde hechten aan harde cijfers - journalisten en casting directors. Omdat veel actrices lijken te bevriezen in de tijd (al dan niet met behulp van botox en/of een genadeloos fitnessregime) is er een soort leeftijdsloze massa ontstaan. Vrijwel ieder filmpersonage is rimpelloos en slank.

Dankzij Hollywood hebben we een verknipt beeld van het verouderingsproces van vrouwen. Daar verandert zo'n wet niets aan natuurlijk. En veel nieuwe Andrea's zal het ook niet opleveren. Maar het zou al een bonus zijn als actrices gewoon auditie kunnen doen voor personages die net zo oud zijn als zijzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden