Column

'Mannen moeten veranderen als we willen dat vrouwen meer gaan werken'

Het is te makkelijk om alle 'schuld' dat Nederlandse vrouwen relatief veel parttime werken bij vrouwen te leggen, schrijft Joyce Brekelmans.

'En voor u met de ogen rolt en verzucht dat mannen ook overal de schuld van krijgen, bezoekt u even het organogram van uw bedrijf of organisatie en tel de vrouwen met bestuurlijke bevoegdheden.'Beeld anp

Er gaat geen maand voorbij of een belangrijk persoon, meestal een man, stelt dat de Nederlandse vrouw te weinig werkt. Vandaag was dat Yves Leterme, oud-premier van België en OESO-denktankcommandant. En inderdaad, in een modern land waar jonge vrouwen inmiddels zelfs hoger zijn opgeleid dan hun mannelijke collega's is het bizar dat nog niet de helft economisch zelfstandig kan worden genoemd. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Want hoe prettig het ook is om periodiek de schuld van de falende economie in vrouwenpumps te kunnen schuiven - als niemand van dit systeem zou profiteren was het allang veranderd. En dan heb ik het niet zozeer over dat handjevol bakfietsmoeders in Oud-Zuid die graag wat tijd overhoudt om 'gewoon lekker haar eigen ding te doen', maar over de mensen die zelf de arbeidsmarkt aansturen: mannen en ondernemers.

En voor u met de ogen rolt en verzucht dat mannen ook overal de schuld van krijgen, bezoekt u even het organogram van uw bedrijf of organisatie en tel de vrouwen met bestuurlijke bevoegdheden, ik wacht wel. U bent er weer? Snapt u nu waarom het geen zin heeft om alleen maar tegen vrouwen te roepen dat ze meer moeten werken, zonder dat van mannen of bedrijven enige aanpassing wordt gevraagd?

Elke avond achter de laptop
De comfortabele realiteit is namelijk dat heel veel mensen profiteren van het huidige systeem. In mijn omgeving zie ik bijvoorbeeld vaak dat hoogopgeleide vrouwen die kinderen krijgen officieel minder uren gaan werken en dus ook minder gaan verdienen, maar dat ze exact dezelfde hoeveelheid werk en verantwoordelijkheid dragen. Ze zijn misschien een of twee dagen minder op kantoor, maar zitten wel elke avond achter hun laptop klanten terug te mailen. Goeie deal voor de werkgever.

Ondertussen hebben vrouwen met hun 'keuze' om minder uren (op kantoor) te gaan werken in de ogen van veel werkgevers en managers verklaard niet ambitieus te zijn, waardoor andere collega's eerder zullen doorstromen. Maar hoe vrij is die keuze van vrouwen als een meerderheid van de mannen niet bereid is om zelf minder te gaan werken? Als kinderopvang zo duur is dat fulltime blijven werken je effectief geld kost? En als vrouwen elkaar anno 2014 nog steeds blijven beschuldigen van het zogenaamde egoïsme van het fulltime werkende moederschap?

Zolang personen, bedrijven en overheden het krijgen van kinderen als een vrouwenaangelegenheid blijven behandelen zal er weinig veranderen. Het is onrealistisch om vrouwen te verwijten dat ze niet economisch zelfstandig zijn terwijl we mannen niet afrekenen op hun minieme zorginspanningen, de overheid op hun bezuinigingen op de kinderopvang, of bedrijven op zwangerschapsdiscriminatie.

Als Nederland echt wil dat zijn vrouwen meer gaan werken, zal de mentaliteitsverandering zich niet tot één geslacht kunnen beperken. De overheid kan regelen dat kinderen voortaan tussen de middag op school kunnen blijven en een warme maaltijd nuttigen. Mannen kunnen bij hun baas de dialoog aangaan over flexibele werktijden zodat ze meer zorgtaken kunnen overnemen. Bedrijven kunnen vrouwen gelijk belonen als mannen voor hetzelfde werk. Of we doen allemaal niks en klagen volgende maand weer over onze luie vrouwen.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden