Mannen moeten ook mogen zorgen

In ‘Stop met trekken aan moeder’ (het Betoog, 13 oktober) komt de vader niet voor. Het is de hoogste tijd dat mannen meer voor hun kinderen gaan zorgen....

Sandra en Pieter MeijbergKampenNathalie LouterZaandijkNicole CoenenUtrechtEric JansenWageningenMireille den Hartog en Leusden

Mijn man heeft het gelukkig voor elkaar gekregen een dag minder te gaan werken. Maar hij moet zo af en toe nog steeds (na vier jaar) uitleggen waarom. Hij biedt mij de kans om drie dagen te gaan werken. Onze kinderen worden twee dagen door een gastouder verzorgd en opgevangen. De derde dag is de zorgdag voor mijn man. De rest van de dagen hebben we hard nodig om thuis de boel draaiende te houden en ook nog iets leuks met de kinderen te ondernemen en ervoor te zorgen dat de kinderen waarden en normen meekrijgen.

Maar tijdens sollicitatiegesprekken van mijn man wordt hij uiteindelijk afgewezen omdat 32 uur werken niet in te plannen is!

Vrije tijd

Ik ben zo’n vrouw van 29 zonder kinderen, ik werk 24 uur per week. Van 40 uur werken in de week word ik niet gelukkig. Het is niet zo dat mijn man bakken met geld binnenbrengt, wij verdienen allebei ruim onder modaal. Alleen kiezen wij ervoor ons leven zo in te richten dat we niet fulltime hoeven werken. Zo hebben wij een zeer bescheiden huisje en zeker geen tophypotheek, ook rijden wij een kleine, zuinige Fiat Panda. We halen boodschappen bij de Aldi.

Ik merk in mijn omgeving dat steeds meer mensen, mannen en vrouwen zonder kinderen (of met volwassen kinderen) bewust minder gaan werken. Ik vind dit een goed teken, het betekent namelijk dat wij vrije tijd voor zelfontplooiing, partner en gezin belangrijker vinden dan geld. Ik denk dat Nederland hierin een voorloper is, misschien kunnen wij de massaconsumptie gaan afbouwen. Dit is beter voor onszelf en onze maatschappij en beter voor het milieu.

Hek van de dam

Mijn partner en ik misten een cruciaal woord in het bladvullend artikel, namelijk: man.

De moeder wil graag zorgen? In ons geval willen de ouders de kinderen niet langer dan drie dagen, waarschijnlijk inderdaad erg Nederlands, naar de kinderopvang brengen. Op het werk van de vrouw is er volop begrip. Helaas wordt er bij de man door de baas gezegd: ‘Als we daaraan beginnen, is het hek van de dam. Dan willen dadelijk alle mannen een dag voor de kinderen zorgen.’ Zucht.

Bijstand

Dat deeltijdwerk vrouwen financieel afhankelijk maakt van hun partner is onwenselijk misschien, maar het is een individuele keuze waar de overheid zich niet mee heeft te bemoeien, aldus Margreet Vermeulen en Carlijne Vos. Een mooi liberaal standpunt.

Maar zo’n 30 procent van de huwelijken strandt, en bij wie wordt er dan vaak aangeklopt omdat het als alleenstaande moeder financieel niet te bolwerken valt? Juist ja, bij de overheid. Het standpunt is dus slechts te handhaven als stellen de gevolgen van hun keuzen voor eigen rekening nemen.

Schooltijden

Ik had reuze geluk dat ik een modern denkende werkgever had, daardoor kon ik drie jaar geleden tijdens de schooltijden gaan werken. In mijn vak, ik ben grafisch ontwerpster, kan dat uitstekend.

Het bedrijf waar ik werkte is overgenomen en nu wil mijn nieuwe werkgever dat ik meer ga werken (32 uur waarvan 3 dagen op kantoor en 1 dag thuis). Dat is niet wat ik voor ogen heb, ik wil best werken, maar niet ten koste van alles.

Ik ben dus terug bij af. Maar ik laat me datgene wat ik heb niet zomaar afpakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden