Mannen met een missie

Fotografe Lucia Ganieva portretteerde priester-studenten aan het Grootseminarie De Tiltenberg in Vogelenzang...

fotografie Lucia Ganieva . tekst Margreet Vermeulen

Het aantal priesterwijdingen in Nederland is al jaren stabiel: twaalf of dertien per jaar. De meeste priesters worden opgeleid aan het Grootseminarie De Tiltenberg in Vogelenzang van het bisdom Haarlem. De Tiltenberg telt momenteel veertig priesters in opleiding. De helft van de studenten komt uit het buitenland. De meesten zijn al wat ouder, slechts een enkeling komt rechtstreeks van de middelbare school. De opleiding duurt zeven jaar, inclusief een stagejaar.

Het vak waar de meeste tijd in gaat zitten is losoe. ‘Nadenken over het menszijn helpt jonge priesters om diepgaand contact te krijgen met mensen’, zegt rector Jan Hendriks van De Tiltenberg. ‘Van onze studenten wordt niet alleen verwacht dat ze kennis opdoen, maar ook dat ze hun persoonlijkheid ontwikkelen.’ De huidige generatie priesters is weer conservatief. Dat wil zeggen dat ze het eens zijn met de ofciële leer van de rooms-katholieke kerk over bijvoorbeeld het celibaat, het condoom, de rol van de vrouw in de kerk en de inrichting van de mis. De generatie priesters die nu met pensioen gaat, voelt zich doorgaans minder gebonden aan deze ofciële leer.

Ooit telde Nederland ruim vijftig seminaries. Die werden opgeheven in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het was de bedoeling dat priesters voortaan opgeleid zouden worden aan theologische faculteiten. Dat is niet gelukt. ‘Aan de universiteit is veel afleiding’, vermoedt Hendriks. Daarom stichtten de bisschoppen weer nieuwe priesteropleidingen. De Tiltenberg ging in 1997 open. Naar schatting driekwart van de studenten haalt er de eindstreep.

De ideale priester moet volgens Hendriks een stabiele persoon zijn, en overtuigd van zijn liefde voor God. ‘Het is het mooist als de mensen Christus zelf ontmoeten in een priester. Dat is de grote opdracht.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden