Mannen leven steeds langer

Mannen leven steeds langer. Een pasgeboren jongen leeft gemiddeld 75,1 jaar, een meisje haalt gemiddeld 80,5 jaar. Vijf jaar geleden waren die gemiddelden nog 74,2 en 80,2 jaar....

Van onze verslaggever

Dat blijkt uit cijfers van de Commissie Overlevingstafels van het Actuarieel Genootschap, over de periode 1995-2000. De cijfers zijn belangrijk voor de vergrijzingsproblematiek, waarop verzekeringsgrenzen, pensioenberekeningen en overheidsbesluiten zijn gebaseerd.

Als de inhaalslag van mannen aanhoudt, zal het volgens de Commissie nog ongeveer vijftig jaar duren voordat de mannen in Nederland dezelfde levensverwachting hebben als vrouwen.

Een verklaring voor de huidige inhaalslag bij mannen hebben de actuarissen niet voorhanden. 'Het blijft gissen,' zegt J. van den Ven, woordvoerder van het Actuarieel Genootschap. 'Het is mogelijk dat vrouwen hun levenspatroon aanpassen aan dat van mannen. Maar ook verbetering van medische zorg speelt ontegenzeggelijk een rol.'

In de nieuwe berekeningen drukt roekeloos gedrag van jonge mannen de levensverwachting. Jongvolwassen mannen van 16 tot 22 jaar hebben een 2,5 keer zo hoge sterftekans als vrouwelijke leeftijdsgenoten. Deze zogenaamde accident hump (brommer- en auto-ongelukken en alcoholmisbruik) drukt de gemiddelde levensverwachting van mannen met 2 maanden.

De rekenmeesters hebben vastgesteld dat de kans dat een persoon van een bepaalde leeftijd binnen een jaar overlijdt, bij mannen voor vrijwel alle leeftijden is gedaald ten opzichte van de vorige sterftetafel van vijf jaar geleden.

Bij vrouwen wordt juist zichtbaar dat de stijging van de gemiddelde levensduur afvlakt. In de leeftijdsgroepen van 38 tot en met 53 jaar en vanaf 90 jaar zijn de sterftekansen licht gestegen.

Verzekeraars en pensioenfondsen stellen hun premies voor levensverzekeringen, begrafenisverzekeringen en pensioen vast op basis van de cijfers. Volgens Van de Ven zijn pensioenfondsen alert in het aanpassen van hun ramingen aan de hand van de nieuwe berekeningen. Dat kan dus aanleiding zijn premies te verhogen. Premies voor begrafenisverzekeringen kunen echter juist dalen omdat later een beroep op uitkering wordt gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden