Mannen en vrouwen mogen samen bidden bij apart deel van Klaagmuur

Bij de Klaagmuur in Israël komt een aparte plek waar mannen en vrouwen samen mogen bidden. Dat heeft de Israëlisch regering zondag besloten.

Redactie
Orthodoxe joden bij de Klaagmuur. Beeld anp
Orthodoxe joden bij de Klaagmuur.Beeld anp

Mannen en vrouwen bidden al eeuwenlang apart van elkaar bij de Klaagmuur of de Westmuur, zoals de plek officieel heet. Het is het laatste overblijfsel van de Joodse tempel die in het jaar 70 door de Romeinen werd verwoest. Sindsdien is de plek op de Tempelberg één van de heiligste plaatsen in het jodendom. Ultra-orthodoxe joden maken er de dienst uit.

Liberale joden strijden al jaren voor 'gelijke rechten' rondom de Klaagmuur en zij hebben het besluit dan ook verwelkomd als een grote overwinning. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het 'een creatieve oplossing' die 'het volk van Israël zal verenigen'. Ortodoxe kabinietsleden hebben tegen het voorstel gestemd, maar zeggen het besluit wel te accepteren.

Gebedsmantel

De groepering 'Vrouwen van de Muur' voert al 27 jaar campagne voor gelijke rechten op deze heilige plek en protesteert er elke maand. Ze bidden hardop bij de Muur (wat vrouwen volgens de orthodoxen niet mogen doen) en dragen daarbij een gebedsmantel en gebedsriemen - een gebedstenue die volgens orthodoxen alleen mag worden gedragen door mannen die ouder zijn dan 13 jaar. Deze acties leidden regelmatig tot rellen en aanvaringen met de politie.

Rabbi en activiste Susan Silverman, vertelt Reuters dat vandaag een 'hele gelukkige dag is.'

Het zal tenminste een jaar duren voordat het nieuwe plein af is, aldus een Israëlische woordvoerder.

Activistes bij het vrouwengedeelte van de Klaagmuur. Beeld epa
Activistes bij het vrouwengedeelte van de Klaagmuur.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden