nieuws

Mannen die jogger Ahmaud Arbery doodschoten zijn veroordeeld voor moord

Drie mannen zijn woensdag veroordeeld voor de moord op Ahmaud Arbery, een 25-jarige zwarte Amerikaan die vorig jaar werd doodgeschoten in de staat Georgia. Het proces werd gezien als testcase van raciale ongelijkheid binnen het Amerikaanse rechtssysteem.

Maral Noshad Sharifi
Dominee Al Sharpton en Wanda Cooper-Jones, de moeder van Ahmaud Arbery kort na de uitspraak.  Beeld REUTERS
Dominee Al Sharpton en Wanda Cooper-Jones, de moeder van Ahmaud Arbery kort na de uitspraak.Beeld REUTERS

Een kreet van opluchting ging woensdagmiddag door de zaal toen de rechter de eerste schuldigverklaring voorlas, zo is te zien op videobeelden. De spraakmakende schietpartij heeft in de Verenigde Staten veel teweeg gebracht.

De video van Arbery’s dood ging indertijd viraal. Fervent hardloper Arbery was op 23 februari 2020 aan het joggen toen vader en zoon Greg (65) en Travis McMichael (35) hem besloten te achtervolgen in hun truck omdat ze hem aanzagen voor een inbreker. Buurman William Bryan (52) voegde zich later bij hen.

Op de beelden is te zien is hoe de drie witte buurtbewoners in hun auto’s Arbery achtervolgen en hem tegen proberen te houden. Tijdens een worsteling probeert de jogger het geweer van Travis McMichael vast te pakken, maar deze schiet Arbery vervolgens dood. De dood van de 25-jarige Arbery trok ook internationaal aandacht. Het was een van de twee zaken die kort voor de dood van George Floyd in Minneapolis tot woede leidden onder vooral zwarte Amerikanen.

Allesbepalende beelden

De autoriteiten weigerden in eerste instantie om de daders, die beweerden uit zelfverdediging te hebben gehandeld, te vervolgen. Volgens hen gaf Arbery's gedrag aanleiding om te denken dat hij een inbraak aan het plannen was. De jogger had kort voor de schietpartij staan kijken bij een huis in aanbouw. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat Arbery daarna weer verder loopt. Meerdere mensen uit de buurt verklaarden later op het bouwterrein te zijn geweest om een kijkje te nemen.

Pas nadat de video van de moord uitlekte, ruim twee maanden later, werd het drietal gearresteerd en aangeklaagd. Het filmpje leidde tot geschokte reacties en grootschalige protesten. President Joe Biden, toen nog kandidaat, zei op een campagnebijeenkomst dat Arbery ‘in feite voor onze ogen is gelyncht’. Ook Amerikaanse burgerrechtenactivisten spraken van een ‘hedendaagse lynchpartij’. Arbery’s familie noemde de moord een voorbeeld van het geweld waarmee zwarte Amerikanen kunnen worden geconfronteerd tijdens alledaagse activiteiten, zoals hardlopen.

Raciale ongelijkheid

De beelden zorgden ervoor dat het toch tot vervolging kwam van de drie verdachten. Vervolgens ontstond er ophef over de jury. Van de twaalf kandidaten die na selectie overbleven waren er elf wit en slechts één zwart. Meer dan de helft van de inwoners van Brunswick is zwart. Aanklager Linda Dunikoski beschuldigde de verdediging ervan bewust zwarte kandidaten buiten de jury te hebben gehouden.

‘Ze hebben hem doodgeschoten’, zei Dunikoski tijdens de slotpleidooien. ‘Niet omdat hij een bedreiging voor hen was, maar omdat hij niet zou stoppen om met hen te praten.’ Het proces, dat 76 dagen duurden, werd gezien als testcase van raciale ongelijkheid binnen het Amerikaanse rechtssysteem. De daders zijn door de jury schuldig bevonden aan onder meer moord en zware mishandeling. Hun straf volgt later. Mogelijk hangt hen levenslang boven het hoofd.

De emotie die het publiek in de rechtszaal ondervond, leek woensdag bij de verdachten afwezig. Terwijl de vonnissen werden voorgelezen, toonde Travis McMichael zich onbewogen, schrijven Amerikaanse media. Vader Greg liet zijn hoofd zakken, de derde dader fronste na het horen van zijn vonnis slechts zijn wenkbrauwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden