Mannelijke vluchtelingen niet welkom in Duits zwembad

Mannelijke vluchtelingen mogen in de Duitse plaats Bornheim het gemeentelijke zwembad niet meer in.

Redactie
Syrische vluchtelingen stappen op een bus in Duitsland Beeld ap
Syrische vluchtelingen stappen op een bus in DuitslandBeeld ap

De stad ten westen van Bonn heeft ze de toegang ontzegd, omdat steeds meer vrouwelijke bezoekers en werknemers erover klagen dat ze seksueel worden lastiggevallen door mannen uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum.

Daarbij was overigens geen sprake van strafbare feiten, zei een woordvoerder. 'Zodra we van de betrokken diensten te horen krijgen dat de boodschap is aangekomen, beëindigen we deze maatregel weer.'

Keulen

In Duitsland is de discussie over vluchtelingen in een stroomversnelling geraakt er onder andere in Keulen en Hamburg honderden keren aangifte is gedaan van aanranding en beroving in de nieuwjaarsnacht.

In Keulen werden vrouwen tijdens de jaarwisseling op het plein voor het centraal station op grote schaal lastiggevallen door mannen. De manier waarop de politie met de incidenten omging, leidde tot felle kritiek op de autoriteiten en uiteindelijk het vertrek van de politiechef in de stad. De politie pakte tot nu toe twaalf mannen op, van wie er nog vijf vastzitten, allen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het vijftal wordt beschuldigd van diefstal en beroving, niet van seksuele misdaden. Inmiddels zijn 652 aangiften gedaan.

In Hamburg ging het tijdens de nieuwjaarsnacht mis in het centrum van de stad en stadsdeel St. Paul. Het aantal aangiften daar is gestegen naar 195. De politie heeft acht verdachten in beeld die betrokken zouden zijn geweest bij de ongeregeldheden.

Het plein bij het Centraal Station in Keulen, waar het tijdens de nieuwjaarsnacht tot ongeregeldheden kwam. Beeld getty
Het plein bij het Centraal Station in Keulen, waar het tijdens de nieuwjaarsnacht tot ongeregeldheden kwam.Beeld getty

Lees ook

Drie vragen over 'georganiseerd geweld': was 'Keulen' afgesproken werk? (+)

Volgens de Duitse politievakbond hadden de gebeurtenissen tijdens oud en nieuw in Keulen niet zo hoeven te escaleren als de politieagenten steun hadden gekregen van collega's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden