Manifestatie tegen asielzoekers Oude Pekela rustig verlopen

De manifestatie, zaterdagmiddag, tegen asielzoekers in Oude Pekela is rustig verlopen. Zo'n 120 mensen verzamelden zich van 14 tot 15 uur op het Raadhuisplein, waar op 700 demonstranten was gerekend.

Wil Thijssen
Paul Röbbecke, initiatiefnemer van de burgerwacht in Oude Pekela. Beeld Corné Sparidaen
Paul Röbbecke, initiatiefnemer van de burgerwacht in Oude Pekela.Beeld Corné Sparidaen

Een voorman van het Kameraadschap Noord-Nederland deed de oproep zich te verenigen en te manifesteren, net zolang 'tot er naar ons wordt geluisterd'.

De groepering stelt dat klachten over asielzoekers, zoals het nafluiten van vrouwen en intimiderend gedragen tegen ouderen, niet serieus worden genomen, terwijl politie en gemeente juist wel alles doet om het de asielzoekers 'naar de zin te maken'.

Het is al een tijd onrustig in Oude Pekela. Een dronken asielzoeker heeft afgelopen week bij zijn aanhouding een agent verwond, en een winkeldief maakte zijn arrestatie 'moeilijk', aldus de politie.

Demonstranten in Oude Pekela. Beeld anp
Demonstranten in Oude Pekela.Beeld anp

Aanranding 12-jarig meisje

Volgens de politie en de asielopvangorganisatie COA is de beschuldiging dat een 12-jarig meisje door een vluchteling is aangerand, niet waar. Er is geen aangifte gedaan en politie-onderzoek heeft niets opgeleverd. Maar het verhaal werd groot op de sociale media, en was reden voor de oprichting van een burgerwacht - 'Soldiers of Odin' - door inwoners, en manifestaties van Kameraadschap Noord-Nederland.

Tijdens de manifestatie zaterdag riep de voorman van het Kameraadschap getuigen van de aanranding op zich te melden. Er werd een handtekeningenactie voor het opheffen van het asielzoekerscentrum gehouden.

Er was veel politie op de been, zowel bij de manifestatie in het centrum als bij het asielzoekerscentrum aan de rand van het dorp, maar er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden