Manifesta 6 afgeblazen door Cyprus

De kunstbiënnale Manifesta, die dit jaar zou worden gehouden in de stad Nicosia op Cyprus, gaat niet door. De zesde editie van de grote internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst is afgeblazen door het gemeentebestuur van Nicosia....

Het NFA heeft de curatoren van de Manifesta ontslagen. De advocaten van het NFA zullen ‘alle mogelijke stappen ondernemen tegen de curatoren en de organisatie van de Manifesta om schade vergoed te krijgen’.

Manifesta zou dit jaar bestaan uit een tijdelijke, ‘experimentele’ kunstacademie, Manifesta 6 School, van 23 september tot 17 december. Op verschillende plaatsen in het Grieks-Cypriotische en het Turks-Cypriotische deel van Nicosia zouden klassen worden georganiseerd voor lokale en internationale kunstenaars en theoretici. Voorafgaand aan de manifestatie vonden al bijeenkomsten plaats.

Het NFA laat weten dat ‘er problematische geschillen zijn ontstaan’, voornamelijk ‘omdat curatoren van Manifesta 6 School erop aandrongen dat een deel van de school plaats zou hebben in het bezette deel van Nicosia’, waarmee het noordelijke, Turks-Cypriotische deel wordt bedoeld. Dat wilde het NFA niet.

Volgens de NFA weigerden de curatoren mee te werken aan een oplossing, en probeerden zij ‘van een juridisch geschil een politiek geschil te maken’. Volgens de Grieks-Cypriotische stichting is de opstelling van Manifesta in strijd met contractafspraken.

De ontslagen curatoren van de Manifesta begrijpen de opstelling van het NFA niet. ‘Sinds het begin was duidelijk dat de Manifesta 6 School in beide delen van Nicosia plaats zou vinden. Geen van de contracten verbood ons gebouwen in het noorden van Nicosia te huren.’

Bovendien is de situatie volgens hen juist door de NFA politiek gemaakt, omdat zij met politieke argumenten de manifestatie niet willen laten doorgaan: ‘Door de weigering van sommige Grieks-Cyprioten om de grens over te steken of visa aan te vragen, is het een politiek geschil geworden. Wij respecteren de individuele politieke visies van alle Cyprioten en hadden dit op creatieve wijze ter sprake willen brengen in de academie.’

Volgens directrice Hedwig Fijen van de Internationale Stichting Manifesta (IFM) in Amsterdam, heeft de Cypriotische organisatie er sinds het begin van de onderhandelingen, in 2004, alles aan gedaan om hen te doen geloven dat Manifesta in beide delen van Nicosia plaats kon hebben.

Fijen is geschokt door de onverwachte mededelingen van het NFA en de toon ervan. ‘Wij zijn een culturele instelling, deze agressieve toon is bevreemdend.’ Fijen denkt dat de Cypriotische organisatie aan het begin van de organisatie van de manifestatie in 2004, niet had verwacht dat het referendum over vereniging van Cyprus, gehouden in april 2005, een ‘nee’ zou opleveren.

Verder inhoudelijk commentaar wil Fijen niet geven: ‘Het kan juridisch zware consequenties hebben als wij hier op ingaan.’ Het bestuur maakt binnenkort bekend of Manifesta elders plaats zal hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden