Manifest Breivik: fascinerende kijk in het hoofd van een terrorist

'Ik vraag maar één gunst: verspreid dit boek onder zo veel mogelijk patriottisch ingestelde personen', schrijft Anders Behring Breivik op een van de eerste pagina's van zijn manifest 2083 ¿ een Europese onafhankelijkheidsverklaring.

Leen Vervaeke
Het manifest van Breivik. Beeld anp
Het manifest van Breivik.Beeld anp

Vlak voor zijn terreurdaad heeft Breivik zijn manifest naar 13.700 emailadressen en Facebookaccounts gestuurd, die hij op extreem-rechtse websites heeft verzameld. Als elk van de ontvangers, gefascineerd door Breiviks aanslag, het document naar zijn eigen contacten doorstuurt, kan het miljoenen Europeanen bereiken.
Breivik kan het dus niet genoeg herhalen: stuur dit manifest door. 'Het is essentieel dat iedereen de waarheid kan lezen voor onze systemen instorten. Denk niet dat anderen het wel zullen doen. Als je niet meewerkt, zijn we verloren. Het lot van Europa ligt op je schouders.'
Drie jaar heeft de Noor aan zijn magnum opus gewerkt. Hoewel het deels knip- en plakwerk is uit de teksten van andere anti-islamdenkers, biedt het een fascinerende kijk in het hoofd van een terrorist.

Het manifest bestaat uit drie boeken. In het eerste (p 38-279) legt Breivik uit hoe de Europese politici de waarheid manipuleren, in het tweede (p 280-765) hoe de islam de Europese cultuur vernietigt. Het is de gebruikelijke retoriek van anti-islam­websites en haatfora.
In boek 3 (p 766-1518) gaat Breivik verder. Hij heeft met acht gelijkgezinden een nieuwe Tempeliersorde (PCCTS) opgericht. Zij hebben een plan om Europa te redden van de islam en de politiek correcte politici. Alleen een militaire coup is nog afdoende. 'We hebben de vrede een kans gegeven. De tijd voor gewapend verzet is gekomen.' Dat verzet zal in drie fases verlopen, waarvan de eerste met Breiviks aanslag begint.

Fase 1 (2009-2030): geïmproviseerde oorlogsvoering met aanslagen van solo werkende daders. Dat cre­eert onrust, waardoor de burgers zich vragen zullen stellen over de toestand van hun maatschappij.

Fase 2 (2030-2070): de verzetsgroepen en aanslagen worden groter. Met behulp van een deel van het leger worden in verschillende Europese landen coups gepleegd.

Fase 3 (2070-2083): een pan-Europese staatsgreep, waarna verraders uit categorie A (o.a. politici, bedrijfsleiders) en categorie B (o.a. journalisten, leerkrachten) worden berecht voor hun medeplichtigheid aan de islamisering van Europa.

De nieuwe wereldorde begint in 2083 - vierhonderd jaar na het beleg van Wenen, tevens het jaar waarop volgens Breivik 50 procent van de Europeanen moslim zal zijn. Hierna worden alle moslims Europa uitgezet, tenzij ze zich assimileren: zich bekeren tot het christendom, een Europese naam aannemen en zich beperken tot twee kinderen.
Breivik roept zijn lezers op mee te werken aan dit plan, en geeft hun een uitvoerige handleiding. Hij leert hun hoe ze vrienden en familie kunnen overtuigen van het gevaar van islamisering, hoe ze zich kunnen verenigen en hoe ze uiteindelijk een aanslag kunnen plegen. Inclusief ­wapen- en explosievencursus.

Maar vooral drukt hij hen op het hart het manifest door te sturen, om aandacht voor zijn missie te krijgen. 'De militaire operatie is ook een marketingmethode voor dit compen­dium', schrijft hij.

Die aandacht heeft hij nu. De hele wereld heeft het over Breivik, en het manifest is overal te downloaden. De geschiedenis zal leren of zijn lezers overtuigd worden, of zich walgend van hem afkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden