Mangrove vermindert effect tsunami

In de weken na de ramp doneerde de Nederlandse bevolking 200 miljoen euro voor de tsunamislachtoffers. Het leeuwendeel ging naar klassieke noodhulp. Het bekende transport van voedsel, medicijnen en bouwmateriaal om bewoners van de getroffen gebieden in vooral Indonesië weer op de been te helpen.

Het herplanten van mangroves in Atjeh. Beeld null
Het herplanten van mangroves in Atjeh.

Voor het eerst in de geschiedenis ging er echter ook direct geld naar herstel van de kust, ruim 5,5 miljoen euro. In 2005 konden bewoners van lokale gemeenschappen een microkrediet krijgen om economische activiteiten als een geitenboerderij, een krabbenkwekerij of zeewierteelt op te zetten.

Rente

'De rente daarover konden zij terugbetalen in de vorm van arbeid, namelijk het aanplanten en onderhouden van kleine mangrovestekjes', zegt Pieter van Eijk, coördinator klimaatadaptatie van Wetlands International. 'De leners kwamen in aanmerking voor een totale kwijtschelding van hun schuld als na drie jaar 75 procent van de aangeplante bossen floreerde'.

De aanpak blijkt succesvol, meldt Wetlands International, dat het programma uitvoert met de andere ngo's Oxfam Novib, Both Ends, IUCN, en Wereld Natuurfonds WWF. Ze werken samen met regionale ngo's die de voortgang nauwlettend volgen. Zeventig dorpen in het zwaarst getroffen gebied in Atjeh, Noord-Sumatra, maar ook een honderdtal gemeenschappen langs de kust van Maleisië, Thailand en India plantten in totaal 2.000 hectare mangrovebossen aan. 'Binnen tien jaar zien we daar volgroeide mangrovebossen terug, die niet alleen meer bescherming tegen stormen bieden, maar als een kraamkamer voor vis ook de visvangst verbeteren', zegt Van Eijk.

Natuurlijke buffer

Mangrovebossen vormden van oudsher een natuurlijke buffer tegen stormen en kustafslag. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de bossen gekapt voor de grootschalige garnalenkwekerijen die overal langs de Aziatische kusten werden aangelegd. Vandaag de dag zijn de meeste daarvan niet meer actief vanwege vervuiling.

Mangrovebossen kunnen geen tsunami opvangen, maar ze maken gedegradeerde kustgebieden wel meer weerbaar, zegt Van Eijk. 'Tegen een 10 meter hoge vloedgolf is geen bos, dijk of dam bestand. Brede bosstroken beperken de golfhoogte wel enkele tientallen centimeters. Dat maakt dat er kilometers landinwaarts veel minder slachtoffers vallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden