Mandela bedankt Elizabeth tijdens bezoek voor hulp

KAAPSTAD President Nelson Mandela heeft maandag koningin Elizabeth en Groot-Brittannië bedankt voor de steun aan Zuid-Afrika's overgang van blank minderheidsbewind naar democratie....

Reuter

Elizabeth bezocht Zuid-Afrika voor het laatst in 1947, in het gezelschap van haar ouders koning George VI en koningin Elizabeth en haar zus prinses Margaret. Zij arriveerde maandag met het koninklijke jacht Britannia in Kaapstad, waar zij met 21 kanonschoten begroet werd.

In een verwijzing naar de moeilijke periode die Zuid-Afrika heeft doorgemaakt, zei Mandela: 'We hebben in de vele jaren van ontberingen altijd geweten dat Uwe Majesteits ''verre thuis'' op een dag zou verschijnen in het zonlicht van de wereldgemeenschap van democratische naties.' Hij voegde er ten overstaan van de 420 genodigden aan toe: 'Hiervoor hadden we veel te danken aan de steun van Uwe Majesteit, Hare Majesteits regering en de bevolking van het Verenigd Koninkrijk.'

Mandela zei dat Zuid-Afrika nu graag zijn rol zal spelen in het 51 leden tellende Gemenebest van vroegere Britse koloniën. De president droeg een donker pak met het rood-groene lint van de Orde van Verdienste die hem eerder door de koningin was toegekend. De koningin ging gekleed in een loshangend avondgewaad van chiffon versierd met bouquets bloemen van goud en lamé en een diadeem van diamant.

De koningin sprak tijdens het banket van Mandela's 'wijze en genereuze leiderschap', waaronder Zuid-Afrika zich ontpopt als een kampioen van verzoening, harmonie en democratie. Zij sprak de hoop uit dat Zuid-Afrika in het Gemenebest zal bijdragen aan 'het brengen van vrede aan landen op dit continent die belegerd worden door geweld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.