'Managers zullen de loonkloof vergroten'

Hoe hoger de plek in het bedrijf, hoe hoger de loonstijging. Gemiddeld zal de loonstijging 4 tot 5 procent zijn....

Van onze verslaggever

De loonstijgingen zullen over het algemeen de inflatie nipt overstijgen. Daardoor is per saldo net sprake van koopkrachtstijging. Voor de meeste landen, inclusief de VS, geldt dat de jaarlijkse loonstijgingen iets boven de jaarlijkse inflatiecijfers schommelen.

Voor Nederland worden loonstijgingen voorzien van net onder de 4 procent voor uitvoerend CAO-personeel tot ruim 5 procent voor top-management.

Sommige loonsverhogingen klinken riant maar worden uitgehold door de geldontwaarding. In Ecuador bijvoorbeeld, een land dat gekenmerkt wordt door een ernstige recessie en 52 procent inflatie in 1999 en 97 procent in 2000, zijn de salarissen in die jaren achtereenvolgens met 52 procent en 65 procent gestegen.

Voor Nederland voorspelt Mercer en gelijkmatiger ontwikkeling die wel de vergroting van de beloningsverschillen in de hand werkt. Handwerkers krijgen volgend jaar volgens Mercer 3,8 procent loonsverhoging, kantoorklerken 4 procent, leidingevenden 4,9 procent en het topmanagement deelt zich 5,2 procent meer toe. De inflatie raamt Mercer op 3,2 procent. De koopkrachtstijging voor de blauwe boorden blijft zo beperkt tot 0,6 procent.

In Duitsland zal de koopkracht voor alle groepen veel sneller stijgen. Daar voorziet Mercer 2,4 procent inflatie. Handwerkers krijgen er echter 2,6 procent bij, kantoorklerken 3 procent, leidinggevenden 3,4 en het topmanagement 3,9.

In Rusland zal de koopkracht verder dalen. Bij 18 procent inflatie zullen handwerkers slechts 4,5 porocent loonstijging incasseren en het topmanagement 6 procent. Voor de VS voorziet Mercer een vrijwel gelijk percentage voor de stijging van alle inkomensgroepen. Enerzijds is dat mogelijk toe te schrijven aan de krappe arbeidsmarkt en anderzijds aan de grote inkomensverschilen. In de VS verwacht Mercer bij 2,7 procent inflatie 4,1 procent loonstijging voor handwerkers tot 4,4 procent voor het topmanagement.

De Nederlandse bouwbedrijven verwachten de komende maanden forse prijsstijgingen. Dit blijkt uit de maandelijkse enquête van het Economisch Instituut Bouwbedrijf, EIB. De bouwbedrijven schrijven dat vooral toe aan loonstijgingen. Tweederde van de bouwbedrijven verwacht maximaal 5 procent hogere prijzen. Liefst 14 procent gaat de prijzen met meer dan 5 procent verhogen. Dat is volgens hen vooral nodig door hogere lonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden