Managers zijn dol op fiscus en oom agent

Een beurswijsheid wil dat als het slecht gaat met de economie, beleggers hun geld steken in 'veilige waarden'. Ze kiezen in onzekere tijden liever voor zekerheid dan voor avontuur....

Bart Dirks

Dat is ook het geval bij de 'Imagodans 2001' van tijdschrift Management Team. Was de MT 500 van een jaar eerder nog een tamelijk brave weerspiegeling van het grootkapitaal, in deze tweede editie sneeft menige reputatie. Het blad liet 1200 managers vragen naar hun favoriete werkgever, zakenpartner en aandeel. De drie scores opgeteld leiden tot een topvijfhonderd.

'De gebeurtenissen in 2001 hebben hun sporen nagelaten op de imago's van grote en kleine Nederlandse bedrijven', schrijft het blad. En dan gaat het niet eens om winnaar Shell, dat van de tweede positie naar het ereschavot is verhuisd.

Nee. Wat opvalt is hoe snel onder managers de helden van gisteren tot de verliezers van vandaag worden. Vooral hightech-bedrijven moeten het bezuren. Cisco, Stork, Océ, UPC, Nokia, Oracle en Sony vallen uit de topvijftig. Newconomy, Pharming en Logica zijn door de 1200 ondervraagden zelfs genadeloos uit de topvijfhonderd gezet. Dalende winsten en dito koersen doen geen goed. Met harde hand saneren lijkt ook geen beste zet voor de reputatie.

Onder de stijgers mogen de Rabobank, ING Groep en Microsoft zeker worden genoemd, maar een heel andere sector steelt de show. Grote winnaar in onzekere tijden vormt . . . de overheid. En dat terwijl ministeries alleen punten kunnen krijgen als favoriete werkgever en zakenpartner, en niet als favoriet aandeel. Vooral het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Belastingdienst scoren goed.

Pardon? Laten managers zich soms graag bekeuren en fiscaal aanslaan?

Nee, zo masochistisch zijn ze niet. Maar de zekerheid die de overheid biedt, leidt nu tot de toegenomen populairiteit. 'De overheden hebben hun zaken keurig op orde en met de economische teruggang is het er goed toeven', meent een communicatiedeskundige. De sprong van de KLPD, vanuit het niets op plaats 42, wordt verklaard door de aandacht voor veiligheid in de media en de verkiezingscampagnes.

Eén sprong verbaast wél: die van KPNQwest, vorige week vrijdag failliet verklaard. 'Slechts een enkeling wil er werken, niemand wil zaken met hen doen, maar beleggen? Buy!', schrijft Management Team. Het blad bevroeg de managers in december 2001, nam de tijd voor verwerking en voelt dat de uitkomst voor KPNQwest achterhaald is.

Als het economisch tij volgend jaar nog steeds tegenzit, zullen de 1200 managers vast nóg beter op hun tellen passen en wedijveren de fiscus en oom agent om de eerste plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden