Manager eerder topsporter dan oververmoeide workaholic

Hardwerkende managers ongezond? Integendeel. Nederlandse topbestuurders sporten regelmatig, slapen goed en letten op wat ze eten. Het werk dat ze doen vormt daarbij eerder een energiebron, dan een energieslurper. Dit alles blijkt uit onderzoek van The Executive Network naar de levensstijl van topbestuurders.

Beeld Thinkstock

Het bureau voelde 222 bestuurders van grote bedrijven en instellingen (waarvan 61 procent beursgenoteerd) aan de tand over hun werkdruk, fitheid en gezondheid. De resultaten laten een heel ander beeld zien dan het cliché van de oververmoeide workaholic. De Nederlandse topbestuurder heeft qua lifestyle meer weg van een topsporter.

Juiste balans
Topbestuurders werken hard en maken lange dagen. Bijna tweederde (62 procent) werkt dagelijks acht tot elf uur, een derde zelfs elf tot vijftien uur. Een kwart van de ondervraagden heeft slechts één vrije dag per week. Uit het onderzoek blijkt dat het vooroordeel dat bestuurders door die enorme werkdruk niet fit zijn onjuist is. Maar liefst 72 procent van de topmanagers vindt zichzelf fit, 97 procent beschouwt het zelfs als een voorwaarde om het werk optimaal te kunnen doen. De vaak zeer hoge werkdruk heeft invloed op het leven van de manager, maar volgens 58 procent is het vooral een stimulerende factor. De ondervraagden geven aan dat ze juist vanwege hun verantwoordelijke baan en drukke agenda, een gezonde levensstijl nastreven. Net als topsporters zoeken ze de juiste balans tussen presteren en gezond leven.

Vakantie en sport belangrijk
Dat behalve inspanning ook ontspanning essentieel is, begrijpen Nederlandse managers heel goed. Met 42 procent neemt iets minder dan de helft meer dan 25 vakantiedagen per jaar op, nog eens 40 procent neemt jaarlijks 21 tot 25 dagen rust. Ook lichaamsbeweging staat hoog op de agenda van topbestuurders. Ruim tweederde (68 procent) beweegt regelmatig; vooral golf, fietsen en hardlopen zijn populair. Verder is de nachtrust heilig, of dat nou thuis of tijdens een zakenreis is. Een derde van de ondervraagden slaapt zeven tot acht uur per nacht, nog eens 59 procent vijf tot zeven uur. Toch kan het allemaal nog net wat gezonder. De Nederlandse topbestuurder geeft aan de fitheid te kunnen verbeteren door meer te sporten (43 procent), gezonder te eten (23 procent) en langer te slapen (16 procent). Slechts een klein deel (9 procent) geeft aan dat minder stress een bijdrage zou kunnen leveren.

'Topmanagers worden niet geselecteerd op hun fysieke kwaliteiten maar vooral op leiderschap, intelligentie, werklust, kennis en strategisch inzicht. Echter fit zijn is essentieel en draagt bij aan de kwaliteit van het werk van de topbestuurder. Mijn verwachting is dat fitheid de komende jaren meer en meer een selectiecriterium wordt. Net als bij topsport', aldus Jan Rapmund, partner van The Executive Network.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden