Management-cd

Het probleem met een cd-rom is dat je van buiten niet kunt beoordelen wat erop staat. Toch zou dat wel handig zijn, want aan de prijs van die zilverkleurige plaatjes kun je vaak niet aflezen wat voor vlees je in de kuip hebt....

GERARD GERADTS

Voorbeelden van de eerste categorie zijn er genoeg. Kijk maar eens op een van die pc-beurzen die in het land worden gehouden. Ook achterin computerboeken wil wel eens een cd-rom worden gestoken, die dan zelfs gratis is. Een voorbeeld van de dure cd is die waarop Het Woordenboek der Nederlandse Taal staat. Een dure cd-rom kan veel meer informatie bevatten dan je ooit nodig zult hebben. Zo lijkt me die cd met de Nederlandse taal iets voor professionele taalgebruikers en niet voor iemand die weliswaar graag het Nederlands goed gebruikt, maar slechts een paar keer per maand iets substantieels schrijft. Daarentegen kan die goedkope cd precies dat programmaatje bevatten waar je maanden naar loopt te zoeken. Onbetaalbaar soms.

Dus van die prijs valt niet veel af te leiden. Gelukkig zijn er meer en meer winkels waar je een cd-rom van te voren kunt gebruiken voordat je hem koopt.

Niet alleen met de prijzen wordt gegoocheld, ook met de mogelijkheden die de cd-rom biedt. Er zijn uitgevers die de cd gebruiken als een superdik boek waarin je zoveel mogelijk tekst pompt. Een grijze massa, aanzienlijk grijzer dan een krant, want daar worden foto's gebruikt en tekeningen, er wordt gewerkt met lijntjes en kleur en met variatie in opmaak en lettertype. Op zichzelf is er niets mis met een grijze cd. Die is nu eenmaal primair een distributiemedium dat zich uitstekend leent om grote bestanden goedkoop te verspreiden. Niet alleen ellenlange stroken tekst, maar ook bijvoorbeeld grote computerprogramma's.

Maar er zijn ook uitgevers die de mogelijkheden van de cd-rom wel zoveel mogelijk benutten. Bijvoorbeeld door er een levendige cursus op te zetten, of een encyclopedie waarbij tekst, bewegend beeld en animaties samenhangen zodat de stof beter wordt begrepen dan bij een droge opsomming van feiten.

Dat kunnen overigens dure produkties zijn. Een cd-rom persen kost vandaag de dag een paar gulden, maar voordat je zover bent, kunnen er al een hoop kosten zijn gemaakt aan voorbereiding: script, bewegend beeld, programmatuur. Onlangs maakte de Automatiserings Gids melding van de kosten die gemoeid zijn geweest met het populaire puzzelspel The 7th Guest op cd: 750 duizend dollar.

Dat bedrag is zo te zien niet gaan zitten in de Management CD van de Informatiebank. Die bevat vijftienduizend samenvattingen van, of verwijzingen naar artikelen over management, organisatie en personeel. Het is in feite een elektronische versie van twee tijdschriften: P & O Literatuurinformatie en Management Literatuurinformatie, beide ook uitgaven van de Informatiebank. Na installatie van de cd presenteert zich een zoekscherm waarin termen zijn in te voeren waarmee de software op zoek gaat naar relevante onderwerpen. Je kunt vragen stellen als: waar vind ik artikelen over fusie- en overnamebeleid, hoe zet ik een systeem van kwaliteitszorg op?

Installatie en zoekmachine lopen foutloos, maar personeelsfunctionarissen of managers bij grote bedrijven zullen moeten uitmaken of de inhoud het geld waard is. Geen onderlinge koppelingen op de cd van onderwerpen, geen geluid, geen bewegend beeld. Qua presentatie valt deze cd in de categorie 'grijs streepjespak'.

Uitgeverij Sybex komt met een produkt dat veel meer gebruik maakt van de cd-capaciteiten. De grote pc-atlas geeft in kleur, bewegend beeld en tekst uitleg over de ingewanden van pc en randapparaten. De cd biedt een veilige reis door de computer zonder dat de kast open hoeft. De techniek van een pc heeft over het algemeen iets afschrikwekkends voor onervaren gebruikers. Je hebt tenslotte een hoop geld voor het ding betaald, het werkt eindelijk goed en wie haalt het dan in zijn hoofd om voor de lol de kast open te maken?

Die lol kun je nu dus wel hebben, maar zonder de risico's. Zo kun je bijvoorbeeld op je beeldscherm het hele traject doorklikken dat naar de videokaart leidt. Onderweg krijg je uitleg van de onderdelen en verwijzingen naar verwante onderdelen van de pc. Kijk, dat zijn de meer vrolijke cd-roms.

Management CD. Informatiebank; ¿ 750,- voor een jaarabonnement

De grote PC-atlas. Sybex; ¿ 69,-

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden