Management blijft voorlopig in Nederlandse handen Deel garens Akzo naar Turks Sabanci

Niet bekend..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De twee bedrijven gaan de business-unit samen exploiteren. 'Zij hebben ons uitdrukkelijk gevraagd om het management te blijven leveren', zegt een woordvoerder van Akzo. In het management zal dan ook weinig verandering komen; mogelijk zal Sabanci wel posities opeisen in de raad van commissarissen.

De business-unit industriële garens maakt vezels en weefsels van nylon, polyesther, polyamide en viscose, die vervolgens worden toegepast in producten als autobanden, transportbanden, airbags, touwen, kabels en netten, en autogordels.

In Nederland werken 835 mensen bij de business-unit: zevenhonderd in een fabriek in Emmen en 135 in een hoofdkantoor in Arnhem. Verder zijn er fabrieken in Duitsland, Verenigde Staten en Brazilië.

Akzo Nobel is al enige tijd bezig zijn activiteiten weer eens op te schudden. Activiteiten waar geen groei valt te verwachten, zullen worden afgestoten. Dat gold ook voor de industriële garens: de omzet daarin is al een paar jaar stabiel. Zo is het bedrijf ook op zoek naar partners voor de business-unit textiele viscose.

Met Sarbaci heeft Akzo Nobel al ettelijke jaren een 'goede relatie'. Sarbaci levert grondstoffen, maar neemt ook producten af. Vooral in de auto-branche doen de twee zaken. Sarbaci heeft in Turkije grote belangen in de productie van autobanden, autogordels en andere autoonderdelen waarin textiel wordt verwerkt. Sarbaci wil zijn Turkse activiteiten dolgraag uitbouwen met de internationale activiteiten van Akzo Nobel. 'Met het oog op de Europese Unie', voegt een Akzo-woordvoerder eraan toe.

De vezelproductie is al vrij lang een zorgenkind voor het Arnhemse concern en dan met name de industriële en textiele vezels. Jaar op jaar scoort ze een te laag rendement op het geïnvesteerd vermogen. Afgelopen jaar was dat bij vezels slechts 3,2 procent tegen 15,2 procent voor het hele concern. Akzo wil voor het hele concern naar 20 procent.

Vorig jaar viel het bedrijfsresultaat bij industriële vezels terug van 158 miljoen tot 82 miljoen gulden door stagnerende vraag met als gevolg druk op de verkoopprijzen. Brazilië boekte zeer teleurstellende resultaten. Industriële vezels is goed voor de 45 procent van de totale vezelomzet van Akzo Nobel van 3,4 miljard gulden.

Sabanci werd in 1925 gesticht door de toen 19-jaar oude arme sloeber Haci Ömar Sabanci, die eerst 450 kilometer moest lopen om in de zuidelijke katoengebieden een baantje te kunnen vinden. De wandeling was de moeite waard, want de jongeman bleek erg handig als handelaar in katoen. Na tien jaar begon hij zijn kwaliteiten ook te testen in andere branches. Tot zijn dood in 1966 verwierf hij grote belangen in katoenproductie, levensmiddelenindustrie, banken en verzekeraars, textiel en bouw.

Zijn zes zoons breidden die baaierd van activiteiten nog uit met plasticfabrieken, papierfabrieken, een propellerfabriek, een automatiseringsbedrijf, een gloeilampenfabriek (Philips heeft juist dit jaar Sabanci's AKBank uitgekocht), een aluminiumsmelterij, bottelarij, hotelgroep, reisbureau's, elektriciteitsopwekking, tabaksindustrie en autohandel. De joint-venture is de laatste jaren de meest geliefde constructie om toegang te krijgen tot de internationale markten. Sabanci sloot onlangs joint ventures met Hoechst, Danone, Toyota en het Franse winkelconcern Carrefour.

Met al die activiteiten samen haalde Sabanci in 1996 een omzet van 16 miljard gulden en is daarmee op één na het grootste Turkse concern. Van de honderden werkmaatschappijen hebben er elf een notering aan de Turkse effectenbeurs. In de totale groep werken 27 duizend mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden