Man verdacht van misbruik via webcam

Een 35-jarige man uit Tilburg wordt verdacht van seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes via chatsites op internet. Hij zou de meisjes hebben aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. Opsporingsdiensten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werken mee aan het onderzoek.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

AMSTERDAM - Hoewel officiële cijfers ontbreken, lijkt deze zaak kenmerkend voor een trend in de opsporingswereld: het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt steeds vaker voor seksueel misbruik van minderjarigen via internet. Zedenwetgeving is de afgelopen jaren verruimd, zodat seksueel getint contact op een chatsite tussen een volwassene en een kind eerder strafbaar is, ook als er geen lijfelijk contact is.

In Amsterdam wordt een man verdacht van het seksueel benaderen van honderden kinderen via de webcam, ook in binnen- en buitenland. In het Brabantse Cuijk zou een man tientallen meisjes uit Nederland en België seksueel hebben benaderd via internet, soms met een ontmoeting en daadwerkelijk misbruik na afloop. Het onderzoek in deze zaken loopt nog.

De zaak in Tilburg kwam aan het licht door een tip van een internetprovider in de Verenigde Staten, die wegens 'opvallend internetgedrag' van een man uit Nederland aan de bel trok bij een Amerikaanse opsporingsdienst. Die zocht vervolgens contact met de autoriteiten in Nederland. Ook Britse rechercheurs doen mee in het onderzoek.

De man wordt ervan verdacht dat hij in Nederland 30 tot 40 tienermeisjes heeft benaderd via chatsites, plus nog enige tientallen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Precieze aantallen zijn niet bekend. Het misbruik zou louter virtueel van aard zijn: van fysiek lichamelijk contact was geen sprake. Slechts een handvol slachtoffers is tot dusver door de politie geïdentificeerd en heeft aangifte gedaan.

'De verdachte opereerde op chatsites waar veel minderjarige meisjes actief zijn,' zegt een woordvoerder van het landelijk parket. 'Zelf deed hij zich voor als tienermeisje. Hij bouwde een vriendschappelijk contact op, waarbij hij gaandeweg aanmoedigde om kleren uit te doen voor de webcam of seksuele handelingen te verrichten.'

De verdachte gaf zich op internet ook uit als minderjarige jongen. Opererend als een soort 'loktiener' legde hij contact met volwassen mannen in Engeland en Amerika die op zoek waren naar contact met kinderen. Hij probeerde hen te verleiden tot het verrichten van seksuele handelingen voor de camera.

Had hij eenmaal seksueel getinte beelden van deze volwassenen opgeslagen, dan zocht hij opnieuw contact met de mannen, waarbij hij zich uitgaf voor de vader van zijn eerdere alter ego. 'Hij chanteerde de mannen door te zeggen dat hij het beeldmateriaal aan de politie zou overhandigen', aldus de woordvoerder van het OM. Hij wordt hiervoor verdacht van oplichting.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden