Man van vermoorde Yasmeen vroeg om haar uitzetting

Adeel K. (26), de Pakistaanse Nederlander die ervan wordt verdacht zijn vrouw Yasmeen (25) te hebben vermoord, verzocht de IND vorig jaar tot uitzetting van zijn echtgenote. Hun relatie was beëindigd, schreef K. de immigratiedienst. Zijn vrouw, moeder van zijn twee kinderen, had geen zelfstandige verblijfsvergunning. Hij wilde dat ze het land zou verlaten.

Speciale teams van Defensie zoeken naar sporen in het onderzoek naar de moord op Yasmeen. Haar lichaam werd in februari in dit gebied gevonden. Beeld ANP
Speciale teams van Defensie zoeken naar sporen in het onderzoek naar de moord op Yasmeen. Haar lichaam werd in februari in dit gebied gevonden.Beeld ANP

'De IND is niet tot uitzetting overgegaan', stelde het Openbaar Ministerie donderdag in een pro forma-zitting. Volgens de aanklacht heeft K. zijn vrouw in januari gewurgd. Vervolgens zou hij haar lichaam, met hulp van derden, hebben begraven in een bos in het Drentse Ruinen. Zij werd daar op 12 februari gevonden. Afgelopen maandag arresteerde de politie de mogelijke handlangers, twee van K.'s vrienden.

De zaak-Yasmeen leidt tot grote ophef in de Pakistaanse gemeenschap. Toen zij nog slechts vermist was, vreesden Pakistaans-Nederlandse vrouwen al voor een misdrijf. Zij schetsten in landelijke media - geanonimiseerd uit angst voor represailles - het 'onmenselijke bestaan' van Yasmeen, die leefde in gedwongen isolement.

Een van de vrouwen zei in een gesprek met de Volkskrant dat Yasmeen door haar schoonfamilie werd behandeld als een slaaf. Ze werd geslagen, mocht nauwelijks naar buiten. Had geen eigen telefoon, mocht zelfs niet met haar moeder in Pakistan bellen.

Doofpotcultuur

Femmes for Freedom (FFF), een organisatie die strijdt tegen huwelijkse gevangenschap, riep op tot een flyeractie rond de Ghausia-moskee in Rotterdam-Zuid. FFF kreeg signalen dat in de gemeenschap cruciale informatie werd achtergehouden. Met de actie hoopte FFF de doofpotcultuur te doorbreken.

De vuile Pakistaanse was wapperde even buiten na de vondst van Yasmeens lichaam half februari. Een aantal vrouwen bezette de moskee en organiseerde een stille tocht. Ruim tweehonderd betogers gingen de straat op, 'er zijn meer Yasmeens' scanderend.

Voor zijn arrestatie had K. op radio en televisie verteld dat hij stad en land had afgebeld om zijn vrouw op te sporen. 'Ik heb twee kinderen thuis', zei hij. 'Het is heel moeilijk voor ons.'

'Hij liegt', zei de officier van justitie gisteren onomwonden. Bij de politie had K. verklaard dat hij op de dag van Yasmeens verdwijning met klanten een taxirit naar België maakte. Maar uit onderzoek blijkt dat hij naar Drenthe is gereden. 'Tot tweemaal toe.'

Tegenstrijdigheden

K. ontkende ook een brief aan de IND te hebben gestuurd. Niettemin is een kopie daarvan op zijn telefoon teruggevonden. Opmerkelijk is dat, nog voor de vondst van Yasmeen bekend was gemaakt, de verdachte op internet op zoek was naar nieuws uit Drenthe.

K. wilde gisteren niet reageren op de tegenstrijdigheden. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank verlengde zijn voorarrest. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden