Man van tegenstrijdige belangen

'I k wil in elk geval bereiken dat ik na acht jaar een totale integratie van het milieubeleid in het kabinet achterlaat.' De VVD'er Leendert Ginjaar was net drie maanden minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne toen hij deze optimistische uitspraak deed....

Jet Bruinsma

In de nacht van woensdag op donderdag overleed Ginjaar na een hartaanval. Hij werd 75 jaar. Hij was 22 jaar lid van de Eerste Kamer, tot begin dit jaar. Zijn politieke leven en zijn privé-leven waren bij hem nauw verbonden: zijn vrouw Nell was al VVD-kamerlid vóór hij minister werd, later werd zij staatssecretaris voor Onderwijs.

De milieu-expert Ginjaar - hij was chemicus - en de politicus hadden elk min of meer hun eigen carrière. Maar die van de milieuman verliep rustiger dan die van de partijman. Hij was tussen 1985 en 1996 voorzitter van de Gezondheidsraad. Zijn voorzitterschap van de VVD (1986-1991) verliep turbulenter.

Nadat de VVD in 1986 bij de verkiezingen negen zetels had verloren, moest de partijtop weg. Voorhoeve werd fractieleider in plaats van Nijpels; Ginjaar volgde voorzitter Kamminga op. Drie jaar later kreeg hij zelf kritiek omdat hij Voorhoeve dwong om af te treden, een jaar nadat die het tweede kabinet-Lubbers had laten struikelen over het reiskostenforfait (de aftrekpost voor de kosten van woon-werkverkeer). Kort daarna trad Ginjaar af.

De politicus en de milieu-expert zaten elkaar zelden in de weg. Als VVD'er was Ginjaar tégen afschaffing van het reiskostenforfait geweest, terwijl de milieu-adviesraad waarvan hij toen voorzitter was, er juist vóór was. Onbegrijpelijk voor de milieubeweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden